Web Analytics
Svetski lideri osudili pokušaj atentata na Donalda Trampa - BetaRS

Svetski lideri osudili pokušaj atentata na Donalda Trampa

Svet | 14.07.2024 | access_time 13:15
Svetski lideri osudili pokušaj atentata na Donalda Trampa
AP Photo/Kirsty Wigglesworth
Svetski lider izrazili su danas zabrinutost zbog pokušaja atentata na bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa na predizbornom skupu u američkoj saveznoj državi Pensilvaniji, osudili su nasilje koje je šokiralo svet i poručili da je političko nasilje neprihvatljivo.

Iz Trampovog izbornog štaba saopšteno je da je očekivani predsednički kandidat Republkanaca na izborima u novembru posle pokušaja atentata "dobro". Tramp je ranjen, kako je rečeno, u gornji deo desnog uha i odmah su ga posle napada pripadnici Tajne službe evakuisali sa tog mesta.

Tajna služba saopštila je da je ubila napadača, identifikovanog kao 20-ogodišnjaka iz savezne države Pensilvanije, koji je, prema njima izvršio napad sa uzvišenog položaja izvan mesta gde se održavao skup. U napadu je ubijen i jedan prolaznik i dvoje ljudi je ranjeno.

Australijski premijer Entoni Albaneze osudio je pokušaj atentata kao "neoprostiv napad na zajedničke demokratske vrednosti SAD i Australije". 

"U Australiji kao i u SAD, suština i cilj naših demokratija je da možemo da izrazimo naše mišljenje, da raspravljamo o nesuglasicama i rešavamo razlike na miran način, rekao je Albaneze novinarima u australijskom parlamentu. 

Austrijski kancelar Karl Nehamer rekao je preko mreže X da je "zgrožen" pokušajem atentata i poželeo Trampu brz i pun oporavak.

"Nema mesta političkom nasilju u našem društvu. Naše misli su sa svim žrtvama ovog napada", rekao je on. 

Predsednik Brazila Luis Injacio Lula da Silva poručio je preko mreže X da napad moraju "snažno da osude" svi koji brane demokratiju i dijalog u politici i nazvao incident "neprihvatljivim". 

Kanadski premijer Džastin Trudo je preko mreže X rekao da su mu misli sa Trampom, sa svima onima koji su bili na skupu i svim Amerikancima, kao i to da se ne može suviše puta reći da "političko nasije nikad nije prihvatljivo".

Kinesko Ministarstvo spoljnhih poslova saopštilo je da je Kina zabrinuta zbog napada i da je predsednik Si Đinping već uputio poruku Trampu.

Češki premijer Petr Fijala snažno je osudio napad i poželeo Trampu brz oporavak.

Egipatski predsednik Abdelfatah El Sisi izrazio je zabrinutost i naglasio osudu svoje zemlje za taj napad.

"Izražavam želje Trampu za brzi oporavak i da se američka izborna kampanja nastavi u mirnoj i zdravoj atmosferi, bez bilo kakvih aspekata terorizma, nasilja ili mržnje", rekao je El Sisi.

Predsednik El Salvadora Najib Bukele osudio je pokušaj atentata na Trampa i rekao da nema mesta nasilju u demokratiji, saopštila je kancelarija predsednika preko mreže X. 

Estonska premijerka Kaja Kalas napisala je na mreži X da je šokirana napadom i da su njene misli sa žrtvama.

"Političko nasilje u bilo kom obliku nema opravdanja", napisala je Kalas.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da je duboko šokirana napadom na bivšeg predsednika SAD tokom predizbornog skupa i poželela mu brz oporavak.

"U demokratiji nema mesta političkom nasilju", napisala je fon der Lajen na mreži X. 

I predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola izrazila je šok zbog "užasnog napada" na mreži X i dodala da je "političko nasilje neprihvatljivo i da ne sme da ima mesta u našim društvima".

Francuski predsednik Emanuel Makron poželeo je Trampu brz oporavak.

"Ovo je drama za naše demorkatije. Francuska deli ogorčenost američkog naroda", napisao je Makron na mreži X. 

Finski predsednik Aleksander Stub je na mreži X napisao da ga je napad šokirao i da mu je drago da čuje da je Tramp dobro. On je snažno osudio napad i bilo koji čin političkog nasilja.

Nemački kancelar Olaf Šolc je napisao da je to "gnusni" napad i da takvi nasilni činovi prete demokratiji.

Mađarski premijer Viktor Orban je rekao na mreži X da su mu misli i molitve sa Trampom "u ovim mračnim satima".

Indijski premijer Narendra Modi rekao je na mreži X da je duboko zabrinut zbog napada na njegovog prijatelja. 

"Nema mesta nasilju u politici i demokratiji", napisao je Modi.

Izraelski predsednik Isak Hercog rekao  je na mreži X da "apsolutno i nedvosmisleno" osuđuje pokušaj atentata na Trampa i poželeo mu brz oporavak. 

Italijaska premijerka Đorđa Meloni poželela je Trampu brz oporavak i izrazila nadu "da će u narednih nekoliko meseci izborne kampanje prevladati dijalog i odgovornost nad mržnjom i nasiljem". 

Japanski premijer Fumio Kišida rekao je da "svet mora da stane čvrsto protiv svakog oblika nasilja koje se suprotstavlja demokratiji" i dodao da se moli za brz oporavak Trampa.

Napad su osudili i meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador, južnokorejski predsednik Jon Suk Jeol, švedski premijer Ulf Kristerson. 

Željama za brz oporavak i osudama su se pridružilli i tajvanska predsednica Lai Čing-te, filipinski predsednik Ferdinand Markos mlađi, kao i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i britanki premijer Kir Starmer. 

Zelenski je rekao da "takvo nasilje nema mesta nigde u svetu" i da mu je laknulo kada je čuo da je Tramp bezbedan.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Tenis

Hronika