Web Analytics
Čadež za CMG: Predstojeće zasedanje CK KP Kine od istorijskog značaja - BetaRS

Čadež za CMG: Predstojeće zasedanje CK KP Kine od istorijskog značaja

Ekonomija | 15.07.2024 | access_time 10:55
Čadež za CMG: Predstojeće zasedanje CK KP Kine od istorijskog značaja

Predsednik Privredne komore Srbije, Marko Čadež, izjavio je za Kinesku medijsku grupu da će predstojeće zasedanje Treće plenarne sesije Centranog komiteta KP Kine biti od istorijskog značaja, možda podjednako važno kao zasedanje održano 1978. godine, kada je Kina započela politiku reformi i otvaranja prema svetu.

Prema njegovim rečima, Kina je do sada bila na putu tradicionalnog ekonomskog rasta, na putu nečega što je poznato i što je funkcionisalo u celom svetu. Dosadašnje kineske inovacije i tehnologije, prema Čadežovim rečima, bile su velikim delom podrška tradicionalnom razvoju, a Kina se modernizovala i adaptirala prema onome što je bila globalna ekonomija.

Sada mi se čini da upravo ulazimo u period kada se sve fundamentalno menja: kako proizvodimo, kako trošimo, kako koristimo proizvode i kako generišemo novu vrednost. Terminom "nove proizvodne snage" Kina je dobro obuhvatila pitanje onoga što podrazumevaju promene. Šta su obrasci tog novog rasta? Kako izgleda odnos čoveka i stvaranja nove vrednosti. Ovo su fundamentalna pomeranja i zato mislim da je Kina, kao druga najveća ekonomija sveta, koja se upravo bavi ovim pitanjima, jedan od najznačajnijih činilaca na svetskoj ekonomskoj i političkoj sceni, rekao je Čadež.

Čadež ističe da je Kina u nekoliko navrata već pokazala da ume i da može da bude partner ostalim velikim igračima, pre svega SAD.

Svi bi "voleli" da vide konflikte i ratove, ali je činjenica da će odnos ova dva velika igrača, Kine i SAD, definisati kako će svet izgledati. Čini mi se da Kina trenutno ima dobar i konstruktivan odnos prema tome kako želimo da vidimo svet. Oduvek je lako bilo potceniti Kinu, pogotovo kada je reč o zapadnim zemljama. Svi smo mi svesni da svetom ne može vladati jedan, već da će vladati način na koji svi sarađujemo među sobom, dodao je Čadež.
 
On je istakao da je mogućnost Kine da se ekonomski razvije bila potcenjena, ali da je ona osamdesetih i devedesetih godina liberazlizovala svoju trgovinu, a početkom 21. veka ušla u tehnološku modernizaciju. Kina se, tako, pokazala kao vodeća svetska ekonomska sila po pitanju inovativnih tehnologija, istakao je Čadež.

Čadež smatra da je najvažnije i najrevolucionarnije u ovom periodu to što više nije važno da li je zemlja velika, što, kako on kaže, ima svoje prednosti, već je presudno razumemo li izazove sa kojima se suočavamo i da jesmo li spremni da na jednoj novoj platformi razvijamo ekonomiju, znanje i talente.

Čini mi se da Srbija, kao jedna mala zemlja, uopšte ne zaostaje. Kao i Kina, Srbija je, tehnološki gledano, takođe napravila tehnološku revoluciju u poslednjih 15 godina. Mi danas izvozimo softvere u vrednosti od četiri milijarde dolara.

Kada Srbiju, sa njenih 6,7 miliona stanovnika, uporedimo sa Turskom koja ima 82 miliona stanovnika, a koja izvozi softvere u vrednosti od 450 miliona dolara, uviđamo da se radi o tome da Srbija i te kako ume da se izbori. Mi ne možemo da se takmičimo sa Kinom, ili da joj doprinesemo, tako što ćemo da uložimo 47,5 milijardi dolara u razvoj industrije čipova. Ali, usavršili smo se u kreiranju data-centara, elemenata infrastrukture krucijalnog po razvoj veštačke inteligencijem rekao je.

U toj oblasti smo naročito dobri i imamo dobru saradnju sa kineskom stranom. Kina, u odnosu na ostale zemlje, prednjači u 35 od 44 inovativnih oblasti. U nekim od njih, svih deset najvećih istraživačkih centara i instituta nalaze se upravo u Kini, istakao je Čadež.

Teme

Novo

Društvo

Šta drugi čitaju

Dnevni evropski servis

IT