Web Analytics
Estonska premijerka Kalas podnela ostavku da bi postala šefica diplomatije EU - BetaRS

Estonska premijerka Kalas podnela ostavku da bi postala šefica diplomatije EU

Svet | 15.07.2024 | access_time 11:50
Estonska premijerka Kalas podnela ostavku da bi postala šefica diplomatije EU
Foto: AP

Estonska premijerka Kaja Kalas je danas podnela ostavku kako bi postala ministarka spoljnih poslova Evropske unije kasnije ove godine, nasleđujući Žozepa Borela.

Kalas, prva žena premijerka Estonije, predala je danas ostavku predsedniku Alaru Karisu tokom kratkog sastanka u Predsedničkoj palati, u prestonici Talinu.

Estonija s Kalasovom vladom bila je jedan od najvećijh evropskih saveznika Ukrajine nakon početka ruske invazije u februaru 2022.

Ovaj potez premijerke automatski je izazvao ostavku vlade, koju su činilikalasova Reformska partija desnog centra, Socijaldemokratska partija i liberalna partija Estonija 200. Ona će nastaviti da radi kao prelazna vlada sve dok novi kabinet ne položi zakletvu, najverovatnije krajem jula ili početkom avgusta.

Reformska partija je 29. juna objavila da je izabrala partijsku veteranku i ministarku za klimatska pitanja Kristen Mihal za kandidata da zameni Kalasovu, čija je poslednja dužnost bila da predstavlja Estoniju na samitu NATO u Vašingtonu prošle nedelje.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Tenis

Hronika