Web Analytics
Kopenhagen nagrađuje turiste koji se ponašaju ekološki odgovorno - BetaRS

Kopenhagen nagrađuje turiste koji se ponašaju ekološki odgovorno

Životna sredina | Izvor: Beta | 15.07.2024 | access_time 12:50
Kopenhagen nagrađuje turiste koji se ponašaju ekološki odgovorno
 U Kopenhagenu danas počinje projekat Kopenpej (CopenPay) koji će nagrađivati turiste koji se ponašaju ekološki odgovorno.

Za razliku od Barselone gde lokalni stanovnici turiste prskaju vodom u znak protesta zbog prekomernog turizma, glavni grad Danske će turistima ponuditi finansijske i druge podsticaje, ukoliko se ponašaju odgovorno.

Nacionalna turistička organizacija uvela je program za podsticanje ekološki odgovornog ponašanja. Od danas biće nagradjivani oni koji odluče da voze bicikl, idu javnim prevozom ili se uključe u neki posao, poput baštovanstva ili sakupljanja smeća u luci ili u gradskim parkovima, prenosi britanski Gardijan.

Na nekoliko mesta u gradu deliće se besplatna kafa pod uslovom da se donese sopstvena šolja, a ostale "nagrade" uključuju besplatan koktel ili ulaznice za "Kopenhil" (Copenhill) sportski centar.

"Sve naše odluke utiču na životnu sredinu, tako da se postavlja pitanje, zašto se svi ne bismo ponašali odgovorno i za to dobili nagrade?" saopštila je organizacija koja stoji iza Kopenpej projekta.

Turistička organizacija Kopenhagena saopštila je da se nada da će ovaj projekat podstaći i druge gradove da usvoje ovakav model dok ne nađu održiviji način da poprave odnose turista i lokalnog stanovništva na obostranu korist.

"Moramo pronaći način da turizam umesto da bude teret za životnu sredinu, postane motor promene na bolje. Naš cilj je da putovanje postane održivije. Ali ovo ćemo postići samo ako uspemo da prevaziđemo veliku razliku između želje posetilaca da se ponašaju na održiv način i njihovog stvarnog ponašanja", rekao je zvaničnik turističke organizacije.

Gradski čelnici Kopenhagena smatraju da grad treba da ponudi ovakvu toplu dobrodošlicu, za razliku od drugih mesta gde su turisti doživljavali razne neprijatnosti.

Barselona nije jedina popularna destinacija koja je preplavljena turistima i gde je lokalno stanovništvo počelo da pribegava  drastičnim merama da bi smanjili navalu turista.

Jednodnevni izleti u Veneciju, na primer, sada se naplaćuju pet evra, a turisti koji idu u Dubrovnik upozoreni su da ne vuku kofere s točkićima nego da ih nose, zbog buke koju proizvode. Majorka, Ibica i još neka susedna ostrva, uvela su restrikcije na konzumiranje alkohola.

Kopenpej će trajati do 11. avgusta, a vlasti u Kopenhagenu vide ga kao pilot projekat koji bi, ako bude uspešan, mogao da se ponovi i proširi. Jedna od ideja je da se nagrađuju turisti koji u Kopenhagen dolaze vozom umesto avionom.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina