Web Analytics
Žigmanov: Unapređen položaj LGBT+ osoba, Savet Evrope: Ima još posla - BetaRS

Žigmanov: Unapređen položaj LGBT+ osoba, Savet Evrope: Ima još posla

Društvo | 15.07.2024 | access_time 17:25
Žigmanov: Unapređen položaj LGBT+ osoba, Savet Evrope: Ima još posla
Foto: Beta/Milan Obradovic

Šef kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Janoš Babić je danas rekao da je Srbija prošla dugačak i težak put, i da je SE spreman da nastavi važnu i dugoročnu saradnju sa Srbijom sa ciljem da "zajedno stvaramo javni prostor u kojem nijedna osoba neće živeti u strahu od diskriminacije".

Na skupu u Beogradu o dijalogu o primeni preporuka Komiteta ministara Saveta Evrope u Srbiji u vezi sa merama za borbu protiv diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije ili rodnog identiteta, Babić je naglasio da je uživanje ljudskih sloboda i prava svih građana najvažniji cilj Saveta Evrope.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog je prenelo da je ministar Tomislav Žigmanov izjavio da će Ministarstvo, kroz razgovor nadležnih institucija i uz aktivno učešće civilnog društva, "pripremiti adekvatne odgovore države Srbije na sva pitanja iz upitnika o sprovođenju Preporuka Komiteta ministara", koje se tiču položaja LGBT+ osoba.

Žigmanov je rekao da "u pogledu položaja LGBTI+ osoba možemo da konstatujemo napredak u odnosu na prethodni izveštajni period".

Žigmaniv je kazao da je "unapređen normativni okvir u pogledu položaja transrodnih osoba u odnosu na prethodni period", što se prema njegovim rečima odnosi "konkretno u oblasti promene matičnih knjiga", u kojima je omogućeno da se u matičnu knjigu rođenih evidentira podatak o promeni pola.

"Na preporuku Zaštitnika građana, Republički fond za zdravstveno osiguranje je na listu lekova koji se izdaju na lekarski recept uvrstio lekove za uspostavljanje odgovarajućeg hormonskog statusa trans osoba", dodao je ministar.

Naveo je da "ostaju pitanja završetka procesa usvajanja Zakona o istopolnim zajednicama i pravne regulative u pogledu rodnog identiteta i pitanja položaja interseks osoba" i da je Ministarstvo u više navrata javno isticalo potrebu pravnog regulisanja istopolnih zajednica.

Društveni dijalog je imao pet panela i s više desetina učesnika iz državnih institucija, nadležnih ministarstava, nezavisnih tela, sudske vlasti i tužilaštva, članove nevladinih organizacija koje se bave ovom temom.

Organizacija skupa je dobila podršku kroz projekat "Borba protiv diskriminacije i promocija različitosti u Srbiji", koji je deo zajedničkog programa Evropske unije i Saveta Evrope "Horizontal facility" za Zapadni Balkan i Tursku.

Teme