Web Analytics
Vlada donela uredbu o prostornom planu područja za realizaciju projekta Jadar - BetaRS

Vlada donela uredbu o prostornom planu područja za realizaciju projekta Jadar

Politika | 16.07.2024 | access_time 14:25
Vlada donela uredbu o prostornom planu područja za realizaciju projekta Jadar
Foto: Beta/Saša Đorđević

Vlada Srbije danas je usvojila Uredbu o primeni Uredbe o utvrđivanju prostorng plana područja za realizaciju posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit "Jadar".

Kako je objavljeno na sajtu Vlade, danom stupanja na snagu ove uredbe ponovo počinje da se primenjuje Uredba o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita „Jadar”, koju je ranije Vlada ukinula.

Uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku".

Kako je navedeno, osnov za donošenje današnje vladine uredbe je odluka Ustavnog suda doneta 11. jula.

Ustavni sud Srbije je vladinu uredbu o stopiranju projekta "Jadar" proglasio neustavnom.

Nakon masovnih protesta u organizaciji ekoloških aktivista, Vlada Srbije je u januaru 2022. ukinula dozvolu kompaniji Rio Tinto za projekat vredan 2,4 milijarde dolara.

Vlada je prekoračila granice svoje nadležnosti time što je Uredba doneta na način koji nije u saglasnosti sa članom 3 Ustava i odredbama Zakona o Vladi i Zakona o proceni uticaja na životnu sredinu, navodi se u odluci suda.

"U cilju realizacije odluke Ustavnog suda, kako bi se obezbedila mogućnost dalje primene Uredbe i kako bi se započeti postupci okončali na ustavan i zakonit način, Vlada donošenjem Uredbe preduzima mere kojima bi se pravni poredak vratio u stanje koje je bilo pre donošenja Uredbe koja je proglašena neustavnom", navela je Vlada u saopštenju posle današnje sednice.

Teme