Web Analytics
Rio Tinto pozdravio uredbu Vlade Srbije za realizaciju projekta 'Jadar' - BetaRS

Rio Tinto pozdravio uredbu Vlade Srbije za realizaciju projekta 'Jadar'

Životna sredina | Izvor: Beta | 16.07.2024 | access_time 16:05
Rio Tinto pozdravio uredbu Vlade Srbije za realizaciju projekta 'Jadar'
Kompanija Rio Tinto pozdravila je danas donošenje Uredbe Vlade Srbije o utvrđivanju prostornog plana područja posebne namene za realizaciju Projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita "Jadar", koji treba da realizuje ta kompanija.

Kako je navedeno, projekat "Jadar" će morati da ispuni stroge standarde životne sredine u skladu sa propisima Srbije i Evropske unije, što uključuje i nastavak razvoja projekta u pravnom smislu, dalji rad na izradi Studije o proceni uticaja na životnu sredinu, javni uvid i ishodovanje neophodnih dozvola i odobrenja i pre same realizacije projekta.

"Verujemo da projekat 'Jadar' ima potencijal da postane resurs litijuma i borata svetskog ranga i nastavićemo da podržavamo dijalog zasnovan na činjenicama sa svim zainteresovanim stranama o prednostima projekta", saopštio je Rio Tinto.

Iz te kompanije smatraju da projekat "Jadar" može da podstakne razvoj šireg lanca vrednosti za proizvodnju električnih vozila, kreirajući hiljade novih, visoko plaćenih i visoko kvalifikovanih radnih mesta u Srbiji za generacije koje dolaze, uz poštovanje najviših standarda zaštite životne sredine.

Vlada Srbije danas je usvojila Uredbu o primeni Uredbe o utvrđivanju prostornog plana područja za realizaciju posebne namene za realizaciju Projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit "Jadar".

Kako je objavljeno na sajtu Vlade, danom stupanja na snagu ove uredbe ponovo počinje da se primenjuje Uredba o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita "Jadar", koju je ranije Vlada ukinula.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina