Web Analytics
Portral Novosti: Hrvati se ne bune protiv preteranog turizma jer 'vole novac' - BetaRS

Portral Novosti: Hrvati se ne bune protiv preteranog turizma jer 'vole novac'

Ekonomija | Izvor: Beta | 17.07.2024 | access_time 12:30
Portral Novosti: Hrvati se ne bune protiv preteranog turizma jer 'vole novac'
Portral Novosti iz Hrvatske razmatra masovne proteste protiv preteranog turizma u gradovima i letovalištima Evrope i mirno stanje u Hrvatskoj i zaključuje da se Hrvati ne bune zbog dolaska prevelikog broja stranih turista jer "vole novac".

Portal prenosi da profesor-emeritus Univerziteta u Rijeci, stručnjak za turizam Branko Blažević u nedavno objavljenom naučnom radu "Overturizmom protiv turizma i društva" piše da je "overturizam" (pretrani turizam) "najpre plod zablude o tržištu i tržišnim slobodama koje pretpostavljaju da tržište zahteva sve veći i neograničeni rast".

Uz to "overturizam postaje prihvaćeniji u ekonomijama koje su visoko zavisne od turizmu, a Hrvatska to upravo jeste", piše Blažević.

S problemom "overturizma", dodaje Portal Novosti, nose se evropske zemlje kojima turistička industrija donosi između pet i 12-13 odsto BDP-a, dok je u Hrvatskoj taj procenat dvostruko veći - čak petina njenog BDP-a je od turizma.

Profesor Blažević ukazuje na razlike u percepciji održivog turizma između stanovnika koji imaju koristi od preteranog turizma i onih koji koristi nemaju. Portal tumači da je to razlika između štete i koristi, odnosno onih koji nemaju tu sreću da turistima iznajmljuju apartmane, nego pokušavaju da iznajme stan za život u Splitu ili Zagrebu.

"U zemlji koja se na turizam oslanja mnogo više nego što bi bilo pametno i u perspektivi izvesnih klimatskih promena koje će ispreturati mapu popularnih destinacija, treba očekivati da će rasti razlika između onih kojima turistička ekonomija donosi korist i onih kojima sve više šteti", piše Portal Novosti.

"Drugim rečima: nabavite pištolj na vodu, možda će vam trebati", jer, kako piše u članku, time stanovnici Barselone rasteruju neželjene turista iz restorana i kafea.

Teme

Politika

Šta drugi čitaju

IT

Scena