Web Analytics
Forbs: Pavlu Petroviću neće biti produžen mandat na mestu predsednika Fiskalnog saveta - BetaRS

Forbs: Pavlu Petroviću neće biti produžen mandat na mestu predsednika Fiskalnog saveta

Ekonomija | 17.07.2024 | access_time 16:20
Forbs: Pavlu Petroviću neće biti produžen mandat na mestu predsednika Fiskalnog saveta
Foto: Beta/Milan Obradović
Pavlu Petroviću, predsedniku Fiskalnog saveta Srbije, nije ponuđeno da i u narednom mandatu obavlja ovu funkciju, saznaje danas Forbes Srbija iz dobro obaveštenih izvora.

Na dnevnom redu sutrašnje sednice Odbora Skupštine Srbije za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava naći će se predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića o izboru novog predsednika Fiskalnog saveta, ali još nije poznato o kome je reč.
 
Mandat dva člana Fiskalnog saveta, Pavla Petrovića i Nikole Altiparmakova, istekao je pre godinu dana, u julu 2023. ali su predizborne kampanje i održani izbori odložili i prolongirali obnavljanje njihovih mandata ili pak izbor novih članova, navodi Forbs.
 
Prema Zakonu o Fiskalnom savetu, predsednika te institucije Odboru za finansije predlaže predsednik države, dok se preostala dva člana biraju na predlog Ministarstva finansija i Narodne banke Srbije.
 
Prema zakonskoj proceduri, Odbor za finansije ima zadatak samo da konstatuje upućene predloge kandidata i proveri ispunjenost uslova za njihov izbor, a zatim da predloge pošalje na razmatranje poslanicima Skupštine Srbije koji donose konačnu odluku o izboru.
 
Fiskalni savet formiran je 2011. godine, a ima tri člana čiji je mandat šest godina.

Teme