Web Analytics
CK KP Kine usvojio Rezoluciju o daljem produbljivanju reforme - BetaRS

CK KP Kine usvojio Rezoluciju o daljem produbljivanju reforme

Svet | 18.07.2024 | access_time 13:00
CK KP Kine usvojio Rezoluciju o daljem produbljivanju reforme
Dvadeseti Centralni komitet Komunističke partije Kine (CK KPK) usvojio je Rezoluciju o daljem sveobuhvatnom produbljivanju reformi u cilju unapređenja kineske modernizacije na Trećoj plenarnoj sednici u Pekingu.

Sednicom održanom od ponedeljka do četvrtka predsedavao je Politbiro CK KPK-a, a generalni sekretar Centralnog komiteta KPK-a Si Đinping održao je važne govore, navodi se u danas objavljenom saopštenju.

Kako prenosi Kineska medijska grupa (CMG), Centralni komitet je na sednici saslušao i razmotrio Izveštaj o radu Politbiroa, koji je predstavio Si, i razmotrio i usvojio Rezoluciju Centralnog komiteta Komunističke partije Kine o daljem produbljivanju reformi.

Opšti ciljevi daljeg sveobuhvatnog produbljivanja reformi su nastavak unapređenja i razvoja sistema socijalizma sa kineskim karakteristikama i modernizacija kineskog sistema i kapaciteta upravljanja, navodi se u saopštenju.

Si je na sednici dao objašnjenja za nacrt rezolucije.

"Do 2035. godine završićemo izgradnju socijalističke tržišne ekonomije visokog standarda u svim aspektima, dalje unaprediti sistem socijalizma sa kineskim karakteristikama, generalno modernizovati naš sistem i kapacitet upravljanja i u osnovi realizovati socijalističku modernizaciju", navodi se u saopštenju.

"Sve ovo će postaviti čvrst temelj za izgradnju Kine u veliku modernu socijalističku zemlju u svakom pogledu do sredine ovog veka", dodaje se.

Reformski zadaci navedeni u Rezoluciji biće završeni kad Narodna Republika Kina proslavi 80. godišnjicu osnivanja 2029. godine, navodi se u saopštenju.

Centralni komitet je napravio sistematske planove za dalje sveobuhvatno produbljivanje reformi, dodaje se.

U izgradnji socijalističke tržišne ekonomije visokog standarda, uloga tržišta se mora bolje iskoristiti, sa pravednijim i dinamičnijim tržišnim okruženjem koje treba podsticati i alokacijom resursa učiniti ga što efikasnijim i produktivnijim. Ograničenja na tržištu će biti ukinuta, dok će se obezbediti efikasna regulativa za bolje održavanje reda na tržištu i otklanjanje tržišnih nedostataka, navodi se u saopštenju.

Dalje se navodi da će se unaprediti institucije i mehanizmi za negovanje novih kvalitetnih proizvodnih snaga.  Podržavajući svestrane inovacije, Partija će produbiti sveobuhvatnu reformu u obrazovanju, strukturnu naučnu i tehnološku reformu i institucionalne reforme za razvoj talenata.

U poboljšanju makroekonomskog upravljanja, saopštenje poziva na sprovođenje koordinisanih reformi u fiskalnom, poreskom, finansijskom i drugim važnim sektorima i jačanje konzistentnosti orijentacije na makropolitiku, uz unapređenje nacionalnog sistema strateškog planiranja i mehanizama za koordinaciju politike.

Što se tiče integrisanog urbanog i ruralnog razvoja, Partija mora da promoviše jednaku razmenu i dvosmerne tokove proizvodnih faktora između gradova i sela, kako bi se suzile razlike između njih i unapredio njihov zajednički prosperitet i razvoj, navodi se u saopštenju

Opisujući otvaranje kao"definišuću karakteristiku kineske modernizacije", u saopštenju se navodi da će Partija "stalno širiti institucionalno otvaranje, produbljivati strukturnu reformu spoljne trgovine, dalje reformisati sisteme upravljanja za domaće i strane investicije, poboljšati planove za regionalno otvaranje i usavršiti mehanizme za kvalitetnu saradnju u okviru Inicijative 'Pojas i put' ".

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Tenis

Hronika