Web Analytics
Lazović: Iznećemo predstavnicima Nemačke argumente protiv iskopavanja litijuma u Srbiji - BetaRS

Lazović: Iznećemo predstavnicima Nemačke argumente protiv iskopavanja litijuma u Srbiji

Politika | 18.07.2024 | access_time 17:35
Lazović: Iznećemo predstavnicima Nemačke argumente protiv iskopavanja litijuma u Srbiji
Foto: Beta/Milan Ilić

Kopredsednik Zeleno-levog fronta Radomir Lazović izjavio je danas da će predstavnicima Nemačke, tokom posete kancelara Olafa Šolca Beogradu, izneti argumente protiv iskopavanja litijuma u Srbiji i tražiti odgovor na pitanje o kakvim garancijama Berlina u vezi sa tim projektom govori srpska vlast.

Lazović je agenciji Beta rekao da će se predstavnici Zeleno-levog fronta, Pokreta slobodnih građana i Demokratske stranke sutra sastati sa državnom sekretarkom Ministarstva za ekonomske poslove i klimatsku akciju Nemačke Franciskom Brantner i predstavnicima nemačke ambasade.

"Iznećemo predstavnicima Nemačke naše argumente zašto se građani Srbije protive visokorizičnim projektima kompanije Rio Tinto, upoznaćemo ih sa činjenicom da se u Srbiji ne poštuje vladavina prava, odnosno da institucije ne brane interese građana", kazao je Lazović.

Naveo je da će predstavnike Nemačke "upoznati sa rezultatima istraživanjima javnog mnjenja, prema kojima je većina građana Srbije protiv projekta Rio Tinta, kao što su i organizacije civilnog društva, stručnjaci, sve političke partije opozicije i lokalna zajednica".

Lazović je rekao da očekuju odgovore na pitanje "kakve garancije Nemačke predsednik Srbije Aleksandar Vučić pominje da će dobiti i kako uopšte Nemačka može da garantuje sprovođenje zakona i kontrolu zagađivača u Srbiji, kada srpske institucije ne rade".

"Smatramo da se radi o još jednoj Vučićevoj manipulaciji kako bi prevario građane Srbije i da se ovo pitanje u memorandumima i pismima o namerama nalazi samo da bi narod Srbije bio izmanipulisan", dodao je Lazović.

Vlada Srbije će sutra u Beogradu sa Evropskom komisijom potpisati memorandum o razumevanju o strateškom partnerstvu u oblasti strateških sirovina i pismo o namerama sa nekoliko vodećih evropskih automobillskih koncerna, finansijskih institucija i proizvođača baterija, kao i srpskih preduzeća.

Memorandum o razumevanju o strateškom partnerstvu u oblasti strateških sirovina, lancu proizvodnje baterija i električnih vozila u ime EU će potpisati potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčović, u prisusutvu Vučića i Šolca.

Teme