Web Analytics
Srbija i EU danas sklapaju strateško partnerstvo u oblasti kritičnih sirovina, uključujući litijum - BetaRS

Srbija i EU danas sklapaju strateško partnerstvo u oblasti kritičnih sirovina, uključujući litijum

Životna sredina | Izvor: Beta | 19.07.2024 | access_time 00:30
Srbija i EU danas sklapaju strateško partnerstvo u oblasti kritičnih sirovina, uključujući litijum
Foto: Beta/Saša Đorđević
Predstavnici Srbije i Evropske unije (EU) danas će u Beogradu potpisati Memorandum o razumevanju o strateškom partnerstvu u oblasti održivih sirovina, lanaca vrednosti baterija i električnih vozila, u prisustvu srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kancelara Nemačke Olafa Šolca.

U okviru Samita o kritičnim sirovinama Srbije, koji će biti održan u Palati "Srbija", Memorandum će u ime EU potpisati potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič, zadužen za Evropski zeleni dogovor.

Među održivim (kritičnim) sirovinama, ključnim za zelenu i digitalnu tranziciju, nalazi se i litijum, čijim rezervama Srbija raspolaže.

Na Samitu će biti potpisano i Pismo o namerama sa nekoliko vodećih evropskih automobillskih koncerna, finansijskih institucija i proizvođača baterija, kao i srpskih preduzeća.

Portparol nemačkog kancelara Štefen Hebeštrajt rekao je da je u pozadini projekat održive eksploatacije litijuma u Srbiji i da su Memorandum i Pismo o namerama deo "daljeg razvoja evropske agende za sirovine i diverzifikaciju izvora sirovina".

Evropski mediji navode da Šolc želi da osigura snabdevanje litijumom za nemačku automobilsku industriju kako bi smanjio zavisnost od Kine, dominantne u svetskom lancu snabdevanja litijumskim baterijama.

Državna sekretarka u nemačkom ministarstvu privrede Franciska Brantner rekla je za agenciju Rojters da je sporazum EU i Srbije relevantan korak da se "evropski resursi koriste na evropski način i smanji zavisnost evropske industrije od Kine" i da u tome "važan doprinos mogu da daju rezerve litijuma u Srbiji".

Povodom masovnog protivljenja kopanju litijuma u Srbiji, Brantner je kazala da eksploatacija sirovina nikada nije bez posledica po prirodu, ali je dodala da je rudarska kompanija Rio Tinto "pod pritiskom civilnog društva" unela poboljšanja u svoje ekološke planove.

Na Samitu će učestvovati i predstavnici Rio Tinta, automobilskih koncerna Stelantis i Mercedes, nemačke razvojne banke KfW, Evropske banke za obnovu i razvoj i proizvođača baterija Ilevenes (ElevenES), I-Aj-Ti inoenerdži (EIT innoenergy) i Inobat.

Pošto je sinoć dočekao Šolca na aerodromu "Nikola Tesla", Vučić je na Instagramu napisao da je 19. jul "veliki dan" jer očekuje dogovore koji će predstavljati prekretnicu za Srbiju i ubrzati njen ekonomski rast.

"Sutra je veliki dan, tokom kojeg ćemo razmatrati budućnost Srbije i otvaranje novih prilika za našu zemlju i narod. Očekujem dogovore koji će predstavljati prekretnicu za Srbiju na njenom putu još bržeg ekonomskog rasta", naveo je Vučić sinoć uz fotografiju na kojoj se rukuje sa Šolcom.

Uoči Samita, koji počinje u 9.00, Vučić i Šolc će imati radni doručak, čiji će fokus biti na bilateralnim i na pitanjima međunarodne i evropske politike.

Potpredsednik Evropske komisije Šefčovič je krajem maja najavio skori sporazum o litijumu sa Srbijom, rekavši da se razgovara o poslednjim zakonskim preprekama za sklapanje trgovinskog partnerstva Srbije i EU za snabdevanje litijumom iz doline reke Jadar.

U septembru 2023. u Njujorku, tadašnji šef srpske diplomatije Ivica Dačić potpisao je sa Šefčovičem Pismo o namerama za uspostavljanje strateškog partnerstva u oblasti održivih sirovina.

Vlada Srbije je juče saopštila da je usvojila Zaključak o utvrđivanju osnove za zaključivanje memoranduma o razumevanju sa EU o strateškom partnerstvu u oblasti održivih sirovina, lanaca vrednosti baterija i električnih vozila.

Memorandum predviđa pet pravaca delovanja: o saradnji na industrijskom nivou, o saradnji u oblasti istraživanja i inovacija, o implementaciji visokih ekoloških, socijalnih i upravljačkih standarda i praksi, o mobilizaciji finansijskih i investicionih instrumenata prema standardima EU i o razvoju ljudskih resursa neophodnih za ostvarivanje svih segmenata tog partnerstva.

Vlada je navela da će partnerstvo doprineti dekarbonizaciji ekonomije u skladu sa Zelenim dogovorom EU i Zelenom agendom za Zapadni Balkan, u cilju čistijeg transportnog i energetskog sektora, smanjenjem emisija ugljen-dioksida i postizanjem zelene ekonomije i stvaranjem visokokvalitetnih radnih mesta.

Partnerstvo će dodatno ojačati političke odnose dve strane i promovisati dugoročni ekonomski rast u Srbiji i EU i doprineti naporima Srbije za pridruživanje Uniji, dodala je Vlada.

Dva dana ranije, 16. jula, Vlada Srbije je usvojila uredbu o utvrđivanju prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita "Jadar", koji treba da realizuje Rio Tinto.

Prethodno je Ustavni sud Srbije 11. jula odlučio da ranija uredba Vlade, kojom je u januaru 2022. obustavljen projekat "Jadar", nije u skladu sa Ustavom i zakonima.

Ekološki aktivisti i predstavnici opozicije upozoravaju na razorne posledice iskopavanja litijuma po životnu sredinu u slučaju realizacije projekta "Jadar" i najavljuju nove protestne akcije.

Kopredsednik Zeleno-levog fronta Radomir Lazović najavio je da će predstavnicima Nemačke danas izneti argumente protiv iskopavanja litijuma u Srbiji i tražiti odgovor na pitanje o kakvim garancijama Berlina u vezi sa tim projektom Vučić govori.

Lider Ekološkog ustanka Aleksndar Jovanović Ćuta upozorio je juče da će Šolc u Beogradu potpisati "smrtnu kaznu" za Gornje Nedeljice.

"Probaćemo da uđemo i da jasno kažemo Šolcu i Vučiću šta se sutra dešava. To se nije desilo u istoriji Srbije. To nije nikakav memorandum, već potpisivanje smrtne kazne da nestane život u Gornjim Nedeljicama. To radi Aleksandar Vučić", kazao je Jovanović.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina