Web Analytics
Ivan Mrkić: Kina će nastaviti otvaranje bez obzira na promene u svetu - BetaRS

Ivan Mrkić: Kina će nastaviti otvaranje bez obzira na promene u svetu

Svet | Izvor: Beta | 19.07.2024 | access_time 09:30
Ivan Mrkić: Kina će nastaviti otvaranje bez obzira na promene u svetu
Član Nacionalnog saveta za saradnju sa Rusijom i Kinom Ivan Mrkić ocenio je povodom Trećeg plenuma CK KP Kine da je Kina primenom brojnih ekonomskih metoda sa političkog Zapada, najpouzdaniji zastupnik istinske globalizacije donedavno forsirane od liberala.

A znamo da je predvodnik kineskog uspeha njena Komunistička partija, predvođena Si Đinpingom, generalnim sekretarom KPK-a i predsednikom Narodne Republike, naveo je Mrkić u autorskom tekstu za Kinesku medijsku grupu (CMG).

Mrkić je ocenio da su na dnevnom redu Trećeg plenuma "dalje reforme ogromne kineske zajednice i otvaranje koje se nepokolebljivo nastavlja posle skoro pola veka". "Vrlo raduje da savremeni motor sveukupnog svetskog razvoja ide bez kolebanja napred i to se mora ceniti od čitavog miroljubivog sveta. A, siguran sam, da se baš to dešava", dodao je.

Podsetivši da je  Si Đinping podneo Izveštaj o radu Trećem plenumu CK KP Kine, Mrkić dodaje da je "osnovno da  će otvaranje Kine biti nastavljeno (započeto još pre više od 40 godina), bez obzira na svetske promene koje su u toku". "Nastaviće se snažno i sa daljom modernizacijom zemlje sa jedinstvenim karakteristikama. Bitno je da postoji ovakva snažna volja rukovodstva i kineskog naroda, te da spoljne nepovoljnosti, kojih sve više ima, ne mogu uticati na njihovu odlučnost. Radi se o akcijama od ključnog značaja za svet i toga su mnogi svesni", naveo je.

Mrkić je upitao zar nema simbolike i u tome što  se u isto vreme završava Treći plenum visokog kineskog partijskog tela, ali i predizborna konvencija Republikanske stranke u SAD. Istog dana se očekuje i obraćanje Donalda Trampa na skupu njegovih pristalica. Posle užasnog atentata izvedenog u Pensilvaniji, koji je zabrinuo mnoge na planeti, pa je i Si Đinping izrazio Trampu svoje brige zbog nemilog događaja, samo se razboritošću može spasavati ovaj svet, naveo je.

Mrkić je istakao da je po njemu najvažnije to što je Kina uspela da reši pitanje siromaštva, obrazovanja ogromnog stanovništva, ojačala je srednju klasu  i otvorila se prema svetu. "Trajno, jer je tako odlučila! Razvija se i dalje, jer je to normalno! Posebno je za poštovanje to što Kina nastupa prema svim zemljama sveta ne težeći subordinaciji i zahtevajući ravnopravnost. Nije to jednostavno, ali je tako. Treba stalno odavati zasluženu poštu rukovodstvu Kine, koje sprovodi vrlo teške, ali i uspešne poteze", dodao je.

Zaključio je da nema nikakve sumnje da će i Treći plenum CK KP Kine, biti uspešan i da će doneti mnoge odluke od izuzetne važnosti za samu Kinu i svet u celini.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Tenis

Hronika