Web Analytics
Počeo Samit o kritičnim sirovinama Srbije - BetaRS

Počeo Samit o kritičnim sirovinama Srbije

Politika | 19.07.2024 | access_time 10:15
Počeo Samit o kritičnim sirovinama Srbije

Samit o kritičnim sirovinama Srbije na kome učestvuju njen predsednik Aleksandar Vučić, nemački kancelar Olaf Šolc i evropski komesar za međuinstitucionalne odnose i strateško predviđanje Maroš Šefčovič počeo je danas u Beogradu.

Prethodno, Vučić se sastao odvojeno sa Šolcom pa i trilateralno sa Šefčovičem.

Najavljeno je obraćanje javnosti Vučića i Šolca.

Tokom samita biće potpisan Memorandum o razumevanju između EU i Srbije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima.

Vučić je izjavio da će u Beogradu sa Šolcom razgovarati o pitanjima od značaja za Srbiju, "uveren da ono što radi danas, postavlja čvrst temelj za budućnost".

"Važan radni dan je pred nama, dan koji će umnogome uticati na brojne aspekte budućnosti naše zemlje i koji će dati snažan zamah jačanju odnosa između Srbije i Nemačke", napisao je Vučić na Instagramu nakon što je u Palati Srbija na Novom Beogradu dočekao Šolca, koji je sinoć stigao u Beograd.

Među održivim (kritičnim) sirovinama, ključnim za zelenu i digitalnu tranziciju, nalazi se i litijum, čijim rezervama Srbija raspolaže.

Aktivisti koji se protive iskopavanju litijuma u Srbiji koje bi trebalo da sprovodi kompanija Rio Tinto održali su jutros konferenciju za novinare blizu Palate Srbija na Novom Beogradu.

Direktor kampanje pokreta Kreni-promeni Savo Manojlović poručio je ranije danas Šolcu da "ostavi litijum i demokratiju srpskom narodu", a da uzme predsednika Vučića i stabilokratiju.

Poslanik i predsednik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović izjavio je ranije danas da potpisivanje Memoranduma znači "smrtnu kaznu" za Gornje Nedeljice i plan da se deo stanovništva u okolini Loznice raseli zbog rudnika litijuma.

On je agenciji Beta, u neposrednoj blizini Palate Srbije rekao da sve što se bude dešavalo u vezi sa projektom "Jadar", koji se odnosi na iskopavanje litijuma u okolini Loznice, "lomiti na terenu", kao što je bio slučaj sa pokušajem gradnje mini hidroelektrana na Staroj planini.

Teme