Web Analytics
Šolc: Potreban nam je litijum jer je važan za buduću mobilnost, kao nafta do sada - BetaRS

Šolc: Potreban nam je litijum jer je važan za buduću mobilnost, kao nafta do sada

Politika | 19.07.2024 | access_time 10:50
Šolc: Potreban nam je litijum jer je važan za buduću mobilnost, kao nafta do sada
Foto: Beta/Milan Obradović
Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas u Beogradu da je litijum važan za mobilnost u budućnosti, kao što je nafta bila do sada.

Na Samitu o kritičnim sirovinama Šolc je rekao da je današnje potpisivanje Memoranduma o razumevanju između EU i Srbije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima "važan trenutak".

"Ovaj projekat (za iskopavanje jadarita) stvara nove potencijale lanca proizvodnje, radna mesta ne samo kada je reč o rudarstvu nego i u drugim koracima prerade", rekao je Šolc, dodajući da je to prekretnica za budućnost.Istakao je i da zaštitu životne sredine pri iskopavanju litijuma u Srbiji smatraju svojom obavezom i da će sve vreme biti aktivan partner te koristiti znanja inženjera.

"Potreban nam je litijum i ubeđen sam da je to važno za buduću mobilnsot", rekao je.

Samitu uz Šolca prisustvuje i potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič, zadužen za Evropski zeleni dogovor koji će u ime EU potpisati Memorandum sa Srbijom.

U obraćanju je naglasio da je uveren da će ovim projektom Srbija napredovatii i postići važne ciljeve.

"Prvi cilj je da se ojača srpska privreda sa visokokvalitetnim radnim mestima u celom lancu snabdevanja", rekao je on.

Drugi cilj je, dodao je, da se poštuju ekološki standardi uz poptunu transprantnost i da se odgovri na zabrinutost lokalnog stanovništva uz potpunu transprentnost.

Teme