Web Analytics
Predstavljanje plana kvaliteta vazduha u Novom Pazaru početkom septembra - BetaRS

Predstavljanje plana kvaliteta vazduha u Novom Pazaru početkom septembra

Životna sredina | Izvor: Beta | 19.07.2024 | access_time 11:40
Predstavljanje plana kvaliteta vazduha u Novom Pazaru početkom septembra
Izrada Plana kvaliteta vazduha u Novom Pazaru je u završnoj fazi, a nacrt ovog plana će na sajtu grada biti postavljen početkom septembra i na javnom uvidu biti mesec dana, najavila je danas Nataša Đokić iz firme "Dvoper" koja izrađuje ovaj dokument.

Ona je u emisiji "Zeleni minuti" Sto plus radija rekla da je do sada napravljen presek podataka o kvalitetu vazduha u gradu, popis zagađivača, te predlog mera koji je u fazi obrade.

"Uradili smo sistematizaciju raspoloživih podataka, opis ključnih zagađivača, i obrađujemo predloge mera koje treba da budu realne, ostvarive i nešto što grad može da isfinansira. Količina podataka sa kojom raspolažemo je sa jedne strane mala, a opet dovoljna da bi se zaključilo da je vazduh u Novom Pazaru poslednjih godina treće kategorije i da nije dobar", rekla je Đokić.

Dodala je da postojanje samo jedne merne stanice za određivanje nivoa kvaliteta vazduha u gradu otežava posao, te da nije moguće dobiti podatke o svakom potencijalnom izvoru zagađenja.

"Zagađivači umeju često da budu skriveni i puno malih individualnih izvora emisija zagađujućih materija u vaduhu kumulativno daje velike efekte. Mi trenutno pokušavano da sa kolegama sa Instituta za fiziku napravimo neki model distribucije tog zagađenog vazduha na teritoriji grada, što nedostatak mernih mesta otežava", ističe Đokić.

Izrada Plana kvaliteta vazduha u Novom Pazaru počela je krajem januara i on bi trebalo da sadrži podatke o području povećanog zagađenja vazduha, vrstama i stepenu zagađenja, izvorima, kao i analizu situacije i faktora koji utuči na pojavu prekoračenja.

Takođe, u Planu bi trebalo da se navedu sve mere poboljšanja vazduha koje postoje, koje treba preduzeti u dugoročnom periodu, kao i organe nadležne za njihovo sprovođenje.

Kompanija "Dvoper", radila je i planove kvaliteta vazduha za Kraljevo, Beograd, Kragujevac, Novi Sad i Pančevo, a osim toga bave se i izradom procena uticaja na životnu sredinu, upravljanjem otpadom i klimatskim promenama.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina