Web Analytics
Rezolucija usvojena na CK KP Kine sadrži više od 300 reformskih mera - BetaRS

Rezolucija usvojena na CK KP Kine sadrži više od 300 reformskih mera

Svet | 19.07.2024 | access_time 12:35
Rezolucija usvojena na CK KP Kine  sadrži više od 300 reformskih mera
Rezolucija usvojena na Trećoj plenarnoj sednici 20. Centralnog komiteta Komunistike partije Kine (CK KPK) sadrži više od 300 važnih reformskih mera, koje su povezane sa aspektima sistema, mehanizma i institucija, rekao je na konferenciji za novinare CK KP Kine zamenik direktora Centralne kancelarije za istraživanje politika Tang Fangju.

Prema njegovim rečima, neke od ovih mera predstavljaju unapređenje i nadogradnju prošlih reformskih mera, dok su druge nove reformske mere predložene na osnovu potreba prakse i pilot projekata, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

Tang Fangju je izjavio da je 20. CK KPK saslušao i razmotrio Izveštaj o radu Politbiroa, koji je predstavio generalni sekretar Centralnog komiteta KPK Si Đinping i usvojio Rezoluciju o daljem sveobuhvatnom produbljivanju reformi u cilju unapređenja kineske modernizacije na svojoj Trećoj plenarnoj sednici održanoj od ponedeljka do četvrtka u Pekingu.

Rezolucija se sastoji od 15 delova i 60 članova, podeljenih u tri glavna bloka, a prvi blok je uvod, koji uglavnom objašnjava veliki značaj i opšte zahteve o daljem sveobuhvatnom produbljivanju reformi u cilju unapređenja kineske modernizacije.

Drugi blok je razrada, koja se fokusira na reformu ekonomskog sistema kao pokretača i sveobuhvatno planira reforme u različitim oblastima i aspektima.

Treći blok se uglavnom bavi jačanjem partijskog vođstva nad reformama i produbljivanjem reforme partijskog sistema.

U Rezoluciji je izneto više od 300 važnih reformskih mera, koje su povezane sa aspektima sistema, mehanizma i institucija. Neke od ovih mera predstavljaju unapređenje i nadogradnju prošlih reformskih mera, dok su druge nove reformske mere predložene na osnovu potreba prakse i pilot projekata.

Tang Fangju je izjavio da su učesnici dali visoku ocenu o nacrtu Rezolucije. Opšte je mišljenje da je Rezolucija nastavak sveobuhvatnog produbljivanja reformi započetih od Trećeg plenarnog zasedanja 18. Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, kao i nova epoha promovisanja kineske modernizacije u novoj eri, čime postaje još jedan važan programski dokument u istoriji Partije.

Potpredsednik Kineskog narodnog političkog konsultativnog saveta Mu Hung je na pres konferenciji istakao važna dostignuća u svestranom produbljivanju reforme u novoj epohi, glavni cilj i važan princip u nastavku reforme.

Prvo, nakon Nacionalnog kongresa Komunističke partije Kine 18. saziva, pod rukovodstvom Si Đinpinga, Kina je unapredila prednost socijalističkog sistema sa kineskim karakteristikama, neprekidno poboljšavala osnovni sistem i demokratski sistem kroz razvoj celog procesa narodne demokratije. Mehanizam naučnog zakonodavstva i strogog sprovođenja zakona je poboljšan.

Drugo, kineska ekonomija napreduje na putu visokokvalitetnog razvoja zbog snažnog motora. Kina insistira na reformi socijalističke tržišne ekonomije, poboljšanju sistema modernog tržišta, produbljivanju reforme preduzeća u državnom vlasništvu, stimulisanju razvoja privatne ekonomije, produbljivanju reforme u finansijskom sistemu, radi efektivnog tržišnog mehanizma i makrokontrole. Treće, istorijska reforma i sistemsko preoblikovanje su ostvareni u svim oblastima. Kina podiže sistem upravljanja i nivo modernog upravljanja. Četvrto, sreća i osećaj bezbednosti kineskog naroda se neprekidno pojačavaju. Peto, Partija je sve snažnija tokom revolucione praktičnosti.

Han Vensju, direktor kancelarije za poljoprivredne poslove CK KPK-a je na preskofenreiciji rekao da rezolucija naglašava potrebu da se bolje igra ulogu tržišnog mehanizma, stvori pravednije i dinamičnije tržišno okruženje, i stimuliše endogena moć i inovativnost vitalnosti celog društva. Neophodno je promovisati komplementarne prednosti i zajednički razvoj ekonomija različitih oblika vlasništva. Vladavina prava je najbolje poslovno okruženje, i neophodno je formulisati i uvesti zakon o promovisanju privatne ekonomije.

Ubrzavanje izgradnje tržišnog sistema visokog standarda je glavni zadatak reforme. Rezolucija pojašnjava tri ključne reformske mere: Prvo, treba izgraditi jedinstveno nacionalno tržište. Drugo, promovisati tržišno orijentisane reforme faktora.

Treće, poboljšati osnovni sistem tržišne ekonomije. Tržišna ekonomija je u suštini ekonomija kojom upravlja vladavina prava.
"Rezolucija" predlaže da se ubrza formiranje proizvodnih odnosa koji su kompatibilniji sa novim kvalitetom proizvodnih snaga, da se poboljša sistem i mehanizam za optimizaciju i unapređenje tradicionalnih industrija, te da se poboljšaju razvojne politike i sistemi upravljanja za strateške industrije.

Šen Čunjao, šef Komisije za zakonodavne poslove pri Stalnom komitetu Svekineskog narodnog kongresa, podvukao je važan raspored u aspektima demokratske politike i vladavine po zakonu.

Na Trećoj plenarnoj sednici 20. CK KPK određen je glavni cilj daljeg produbljivanja reforme, uključujući ceo proces narodne demokratije, insistiranju na rukovodstvu Partije, vladavini po zakonu, radi poboljšanja socijalističkog zakonodavnog sistema sa kineskim karakteristikama i razvoja konsultativne demokratije.

Kina će nepokolebljivo napredovati na razvojnom putu socijalističke politike sa kineskim karakteristikama, insistirati na osnovnom političkom sistemu, obogatiti oblike demokratije na svim nivoima, kako bi narod postao gospodar zemlje u svim oblastima političkog života i društvenog života, naglašeno je.


Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika