Web Analytics
Šolc: Garantujem da će projekat Rio Tinta u Srbiji biti po najvišim ekološkim standardima - BetaRS

Šolc: Garantujem da će projekat Rio Tinta u Srbiji biti po najvišim ekološkim standardima

Životna sredina | Izvor: Beta | 19.07.2024 | access_time 13:20
Šolc: Garantujem da će projekat Rio Tinta u Srbiji biti po najvišim ekološkim standardima
Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas u Beogradu da je od predstavnika kompanije Rio Tinto dobio garancije da će prilikom realizacije projekta iskopavanja litijuma u Srbiji biti poštovani "najviši ekološki standardi".

Posle Samita o kritičnim sirovinama, u koje spada i litijum, Šolc je na konferenciji za novinare rekao da i lično i u ime vlade Nemačke garantuje da će projekat "Jadar" biti realizovan u skladu sa najvišim standardima zaštite klime, životne sredine i biodiverziteta.

"Odavno sam razgovarao sa generalnim direktorom kompanije Rio Tinto i insistirao sam na najvišim ekološkim standardima. Projekat će funkcionisati jedino ako se orijentiše prema standardima koje mi smatramo ispravnim. Ti standardi su visoki kada je reč o zaštiti klime, životne sredine i biodiverziteta", kazao je Šolc na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i potpredsednikom Evropske komisije Marošem Šefčovičem.

Pošto su predstavnici Srbije, Evropske unije, međunarodnih institucija i kompanija potpisali Memorandum o razumevanju o strateškom partnerstvu Srbije i EU u oblasti održivih sirovina i lanaca proizvodnje baterija i električnih vozila, kao i Pismo o namerama o razvoju lanca vrednosti e-mobilnosti u Srbiji, Šolc je kazao da su mu garancije tražili i predstavnici Vlade Srbije.

"Predstavnici Vlade Srbije su pitali da li Nemačka može da stavi na raspolaganje svoje naučnike kako bi kontrolisali proces zaštite životne sredine i dobili su potvrdan odgovor", naveo je nemački kancelar.

On je rekao i da je "Bog dao Srbiji mineral koji sada svi traže" i koji "može da joj donese sreću".

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina