Web Analytics
Vodeće zapadne novinske agencije izvestile o sporazumu Srbije i EU - BetaRS

Vodeće zapadne novinske agencije izvestile o sporazumu Srbije i EU

Politika | 19.07.2024 | access_time 20:25
Vodeće zapadne novinske agencije izvestile o sporazumu Srbije i EU
Foto: Beta/Milan Obradovic
Vodeće zapadne novinske agencije izvestile su danas o potpisivanju Memoranduma o razumevanju između Srbije i EU o strateškom partnerstvu u oblasti održivih sirovina, navodeći da se time obezbeđuje da sirovine koje se eksploatišu u Evropi ostanu na evropskom tlu.

Agencija Rojters je navela da sporazum, potpisan u Beogradu na Samitu o kritičnim sirovinama, omogućava pristup Evropske unije sirovinama koje se iskopavaju u Srbiji i jača veze dve strane u proizvodnji baterija i električnih vozila.

Rojters prenosi izjavu nemačkog kancelara Olafa Šolca da je Memorandum "od ključnog značaja za nezavisnost Evrope", i potpredsednika Evropske komisije Maroša Šefčoviča da bi Srbija mogla da bude prva evropska zemlja koja će upravljati celim lancem u proizvodnji električnih vozila, koji počinje iskopavanjem litijuma.

Srpska opozicija i zelene grupe najavile su blokade glavnih železničkih pruga i raskrsnica u avgustu ako vlada do tada ne obustavi projekat "Jadar" kompanije Rio Tinto, ukazuje AP.

Agencija dodaje da je danas nekoliko desetina aktivista pokreta Kreni-promeni protestovalo ispred ogromnog kompleksa u kojem je bilo sedište vlade za vreme komunizma, i prenosi izjavu njegovog lidera Sava Manojlovića da se litijum ne iskopava tamo gde je velika gustina naseljenosti.

Teme