Web Analytics
Večeras na Paliću počinje 31. Festival evropskog filma - BetaRS

Večeras na Paliću počinje 31. Festival evropskog filma

Film i TV | 20.07.2024 | access_time 10:25
Večeras na Paliću počinje 31. Festival evropskog filma
Foto: FEF Palic

Na letnjoj pozornici Palić večeras će biti otvoreno 31. izdanje Festivala evropskog filma na kom će do 26. jula biti prikazano više od 140 filmova u 17 selekcija.

Kako su najavili organizatori, na svečanom otvaranju u 21 čas biće uručene nagrade "Aleksandar Lifka" za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji glumici Anici Dobroj u kategoriji domaćih stvaralaca, direktoru fotografije Fedonu Papamihaelu u kategoriji inostranih stvaralaca, i reditelju Ademiru Kenoviću, laureatu Regionalne Lifke.

Takmičarski deo festivala počeće projekcijom filma "Sva lica dobrote" reditelja Jorgosa Lantimosa a glavnu takmičarsku selekciju ovogodišnjeg Festivala čini 11 filmova.

Na programu su ostvarenja "Svetlost bledi" Fedona Papamihaela, "Čovek magnet" Gust Van Der Bergea, "Kalmanov dan" Sabolča Hajdua, "Poslednji od Jevreja" Noea Debrea, "Kad svane dan" Runara Runarsona, "Proslava" Bruna Ankovića, "Andreina ljubav" Manuela Martina Kuenke, "Sinovi" Gustava Melera, "78 dana" Emilije Gašić, "Devojka sa iglom" Magnusa fon Horna i "Drugi čin" Kventina Dipijoa (van konkurencije).

U takmičarskoj selekciji programa "Paralele i Sudari" biće prikazano 10 filmova a publika će moći da vidi i ostvarenja u okviru selekcija Mladi duh Evrope, Galicija u fokusu, Novi mađarski film, Novi evropski dokumentarci, Eco dox, Omaž dobitniku Underground Spirit nagrade, EFA Shorts, selekcije filmova sa Žigmond Vilmoš festivala, i selekcije Studentski film.

U okviru festivala, u galeriji Otvorenog univerziteta Subotica, biće postavljena izložba posvećena glumcu Velimiru Bati Živojinoviću a najavljena je i Međunarodna radionica filmske kritike sa polaznicima iz devet zemalja, kao i panel diskusija o položaju žena u filmskoj industriji.

Na manifestaciji će biti predstavljeni i festivali Alexandre Trauner Art/Film Festivаl iz Solnoka u Mađarskoj, i novosadski 21114 Film Fest.

Teme

Novo

Dogodilo se

Šta drugi čitaju

Zabava

U slikama