Web Analytics
Dodik se naredne sedmice obraća Skupštini Srbije povodom Deklaracije sa Svesrpskog sabora - BetaRS

Dodik se naredne sedmice obraća Skupštini Srbije povodom Deklaracije sa Svesrpskog sabora

Region | 20.07.2024 | access_time 11:50
Dodik se naredne sedmice obraća Skupštini Srbije povodom Deklaracije sa Svesrpskog sabora
Foto: Beta/Milan Obradovic

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će se naredne sedmice obratiti Skupštini Srbije, kada se bude razmatrala Deklaracija sa Svesrpskog sabora usvojena 8. juna u Beogradu.

"Drago mi je što ću biti u prilici da se već iduće sedmice obratim u parlamentu Srbije, kada se bude razmatrala i usvajala Deklaracija i da kažem na koji način mi gledamo na Srbiju kao svoje utočište, domovinu, da više volimo jaku Srbiju, jer znamo da je ona dovoljan garant da i nas može da brani", rekao je Dodik, prenela je Radio-televizija RS (RTRS).

On je rekao i da je Bosna i Hercegovina "ozbiljna istorijska greška i namet srpskom narodu".

"Samo onaj Srbin koji je spreman da po svom narodu pljuje i da svoj narod sahranjuje, bio bi za njih dovoljno dobar", rekao je Dodik u obraćanju u Macurama kod Prijedora, povodom Dana sećanja na ubijenu decu u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH).

Prema njegovim rečima, Deklaraciju sa Svesrpskog sabora je odgovor na mnoga otvorena pitanja, ocenivši da otuda i "toliki strah (bošnjačkog člana Predsedništva BiH) Denisa Bećirovića koji uporno ide po svetu i laže o Srbima, dodatno satanizuje i priča muslimansku priču".

"U svakom slučaju to im nije i neće poći za rukom. Srpski narod danas smatra da ima pravo na svoje nacionalno ujedinjenje, koje podrazumeva da odbaci bilo kakvu vrstu kvalifikacije Srba koja se odnosi na teritorijalno postojanje", naveo je Dodik.

Proces koji se protiv njega vodi pred Sudom BiH u Sarajevu, zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika u BiH, ocenio je kao "nameru da satru Republiku Srpsku".

"Јa nisam Republika Srpska, ali sam izabrani predsednik Republike Srpske", rekao je Dodik, dodavši da se protiv srpskog naroda "vodi ozbiljan rat za uništenje identiteta".

Zaključio je da je RS danas stabilna i da ima pravo da donosi svoje odluke, kao što to pravo imaju i drugi.

Teme