Web Analytics
Postepena normalizacija posle svetskog prekida IT usluga - BetaRS

Postepena normalizacija posle svetskog prekida IT usluga

Tehnologija | 20.07.2024 | access_time 13:15
Postepena normalizacija posle svetskog prekida IT usluga
AP Photo/Haven Daley

Stanje se danas postepeno vraća u normalu posle ogromnog prekida rada računara koji je širom sveta izazvao haos na aerodromima, na finansijskim tržištima, u bolnicama, na železnici.

Uzrok je bio neispravan dodatak (Update) za ažuriranje na "Majkrosoftovim" operativnim sistemima "Vindous", IT rešenja američke grupe za sajber-bezbednost "Kraudstrajk" (CrowdStrike) koje sprečava sajber napad ili drugi problem IT bezbednosti.

"Želim da se lično izvinim svim organizacijama, svim grupama i svim ljudima koji su pogođeni ovim prekidom", rekao je Džordž Kurc, izvršni direktor Kraudstrajka američkom TV kanalu CNBC.

Greška koja se ispravlja, nije uticala na korisnike sistema Mac i Linux.

"Majrosoft" je klijentima poručio da prate savete "Kraudstrajka" kako bi popravili svoje IT-sisteme.

"Obim ovog prekida je bez presedana i nesumnjivo će ući u istoriju", rekla je Džunade Ali, stručnjakinja za sajber bezbednost.

To "direktno utiče na računare korisnika na kraju lanca i može zahtevati ručnu intervenciju za rešavanje, što predstavlja značajan izazov za IT timove širom sveta".

Mnogi azijski aerodromi prijavili su da je "normalizovan" ili "skoro normalizovan" njihov rad od petka uveče po lokalnom vremenu, posebno u Južnoj Koreji, Singapuru, Novom Zelandu, Hong Kongu i na Filipinima.

Međutim, neki "preostali problemi" koji uzrokuju kašnjenja i dalje postoje u Sidneju, a za danas je otkazano nekoliko letova nisko-tarifne avio-kompanije "Jetstar" u Japanu.

Greška za ažuriranje počela je da izaziva posledice u četvrtak oko 19:00 GMT, objavio je "Majkrosoft".

"Ovo je jedan od retkih trenutaka da je bezbednosni softver izvor tako ogromnog prekida rada", rekao je za AFP Kajsar Daher, stručnjak za sajber bezbednost.

Svetske razmere problema se objašnjavaju time što je "Vindous" izuzetno rasprostranjen, a takođe i ''Kraudstrajk", dodaje on.

Pošto su na neko vreme bile prekinute IT operacije Olimpijskih igara u Parizu, uključujući sistem akreditacije, ali ne i prodaja karata, aktivnosti su "nastavljene normalno" u petak popodne, kažu organizatori.

"Postoji nekoliko kvarova tu i tamo, ali to je manje zlo", rekao je zvaničnik tog takmičenja AFP-u.

Po rečima šefa kompanije "Tesla" Ilona Maska, kvar je "prouzrokovao zastoj u srcu lanca snabdevanja automobilske industrije".

Mnogi aerodromi i avio-kompanije prijavili su probleme u petak. Putnici su se pokazali kao strpljivi, posebno na severnoj hemisferi gde putuju mnogi turisti.

Iako je firma - menadžer pariskih aerodroma ADP uveravala da je prekid poštedeo njene IT sisteme, priznala je poremećaje na aerodromima Roasi i Orli koji su dve glavne ulazne tačke za strane olimpijske delegacije.

U Sjedinjenim Državama, hitne službe u najmanje tri države su pogođene i 2.400 letova je otkazano u petak, a moglo bi da ih bude još.

"Po našim informacijama, letovi su nastavljeni širom SAD, ali ponegde još ima gužve", rekao je novinarima jedan vladin zvaničnik.

Iako je nekoliko američkih kompanija (American Airlines, United, Delta i druge) nastavilo rad, izgleda da su njihove meksičke kolege i dalje pogođene prekidom usluga.

Pogođeno je i nekoliko bolnica u Holandiji što je dovelo čak i do zatvaranja odeljenja za hitne slučajeve i odlaganja operacija.

Najveći britanski železnički operater "Govia Thameslink Railway" govori o "potencijalnim otkazivanjima vozova u poslednjem trenutku" jer nije moguć pristup određenim sistemima kao što je raspored mašinovođa.

Svetske berze su pale, zabrinute zbog sloma koji je sprečio objavljivanje londonskih i milanskih indeksa u realnom vremenu dobar deo dana u petak.

Na Njujorškoj berzi "kraudstrajk" je pao za 11,10 odsto, a "Majkrosoft" za 0,74.

"Kraudstrajk" se u velikoj meri oslanja na veštačku inteligenciju (AI) i mašinsko učenje.

Teme