Web Analytics
Bajden se povukao iz predsedničke trke i podržao Kamalu Haris - BetaRS

Bajden se povukao iz predsedničke trke i podržao Kamalu Haris

Svet | Izvor: Beta-AP | 21.07.2024 | access_time 20:30
Bajden se povukao iz predsedničke trke i podržao Kamalu Haris
Photo: Saul Loeb via AP

Predsednik SAD Džozef Bajden povukao se večeras iz trke za reizbor i podržao kandidaturu potpredsednice SAD Kamale Haris.

Bajden je okončao kandidaturu za reizbor posle pritiska brojnih demokrata da to uradi i nakon više lapsusa u javnim nastupima i lošeg nastupa u debati sa bivšim predsednikom Donaldom Trampom, kandidatom republikanaca, zbog čega je dovedena u pitanje njegova sposobnost da bude na čelu države.

U pismu objavljenom na Iksu, Bajden je naveo da planira da ostane na čelu SAD do isteka mandata, 20. januara 2025. godine.

"Bila mi je najveća čast u životu da služim kao vaš predsednik. I dok je moja namera bila da tražim reizbor, verujem da je u najboljem interesu moje stranke i zemlje da se povučem i da se fokusiram isključivo na ispunjavanje svojih dužnosti predsednika do kraja mandata", napisao je Bajden.

Bajden je ubrzo potom podržao potpredsednicu SAD Kamalu Haris u trci za kandidata Demokratske stranke na predsedničkim izborima u novembru.

Naveo je da je njegova prva odluka kao kandidata na izborima 2020. bila da Kamala Haris bude potpredsednička kandidatkinja i dodao da je to bila "najbolja odluka koju je doneo".

"Danas želim da pružim punu podršku da Kamala bude kandidatkinja naše stranke ove godine. Demokrate - vreme je da se okupimo i pobedimo (Donalda) Trampa", naveo je Bajden.

On je najavio da će naredne sedmice govoriti detaljnije o odluci da se povuče iz trke.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Tenis

Hronika