Web Analytics
Čadež: Početak proizvodnje 'e-pande', jedan od najznačajnijih datuma za srpsku privredu - BetaRS

Čadež: Početak proizvodnje 'e-pande', jedan od najznačajnijih datuma za srpsku privredu

Životna sredina | Izvor: Beta | 22.07.2024 | access_time 10:15
Čadež: Početak proizvodnje 'e-pande', jedan od najznačajnijih datuma za srpsku privredu
Početak proizvodnje električnog automobila "Fiat Grande Panda" u Kragujevcu je jedan od najznačajnijih datuma za srpsku privredu u poslednjih nekoliko decenija, izjavio je danas predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.

On je, gostujući na RTS-u, istakao da ono što dolazi sa "električnom pandom" u Srbiju jeste tehnologija, znanje i revolucionarni pomaci u sektoru i-mobilnosti (eMobility).

"To je ozbiljan pomak za nas. Srbija postaje jedna od retkih zemalja na mapi proizvođača električnih vozila i to je ono što mora sve da nas raduje. To će Kragujevac i Srbiju da pomeri na potpuno drugi nivo razvoja", ocenio je Čadež, saopštila je PKS.

Srbija je, dodao je, zemlja gde se proizvodi mnogo toga za automobilsku industriju koja zapošljava hiljade radnike, a polovina našeg izvoza u Nemačku jesu upravo proizvodi, vezani za "i-mobilnosti".

Čadež je rekao da je ceo projekat mnogo više od uticaja na bruto domaći proizvod (BDP), same investicije ili izvoznog dobitka.

"Ovo je pre svega revolucionarna star kada je u pitanju pomeranje srpske ekonomije u budućnost, to je ono što je važno i ne bih to gledao odvojeno od drugih stvari koje se dešavaju u Srbiji poslednjih desetak godina", rekao je Čadež.

Govoreći o rastu srpske privrede, istakao je značaj nedavno potpisanih sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom i Egiptom, a posebno Memoranduma EU i Srbije o strateškim sirovinama koji će, "omogućiti da svaki korak realizacije bude u skladu sa evropskim normativima kad je u pitanju zaštita životne sredine, potrošača, zdravlja, hrane...".

Dodao je da će i Olimpijske igre u Francuskoj značajno doprineti razvoju domaće privrede jer će pored promocije zemlje u "Srpskoj kući" u Parizu, PKS zajedno sa Vladom Srbije i partnerima, organizovati poslovni forum srpskih i francuskih kompanija koje su izrazile želju da sarađuju sa privrednicima iz Srbije.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina