Web Analytics
Kina postigla privremeni aranžman sa Filipinima o grebenu Ženai - BetaRS

Kina postigla privremeni aranžman sa Filipinima o grebenu Ženai

Politika | 22.07.2024 | access_time 10:50
Kina postigla privremeni aranžman sa Filipinima o grebenu Ženai
BETAPHOTO/CHINA GLOBAL TELEVISION NETWORK CORPORATION
Ministarstvo spoljnih poslova Kine saopštilo je danas da je Kina postigla privremeni aranžman sa Filipinima o upravljanju situacijom na grebenu Ženai.

Naglašeno je da je greben Ženai deo kineskih ostrva Nanša i da Kina ima suverenitet nad ovim grebenom i ostatkom ostrva Nanša, kao i njihovim susednim vodama.

Kako prenosi Kineska medijska grupa (CMG) principijelni stav Kine se sastoji od tri tačke. 

Kao prvo, Kina je ocenila da držeći svoj ratni brod na grebenu Ženai već decenijama, Filipini krše suverenitet Kine i Deklaraciju o ponašanju strana u Južnom kineskom moru, posebno član 5 koji kaže da strane treba da se uzdrže od akcija naseljavanja na nenaseljenim ostrvima i grebenima.

Kina i dalje zahteva od Filipina da odvuku ratni brod i obnove stanje grebena Ženai na kojem nema osoblja ili objekata, navodi se.

Kao drugo navodi se da je Kina spremna da dozvoli snabdevanje potrepštinama za život za osoblje koje se nalazi na filipinskom ratnom brodu u humanitarnom duhu, ako Filipini unapred obaveste Kinu o tome i ukoliko bude sprovedena verifikacija posle, na licu mesta. Kina će pratiti ceo proces isporuke, dodaje se.

Kao treće Kina ističe da neće dopustiti da Filipini pošalju veliku količinu građevinskog materijala na ratni brod kako bi pokušali da izgrade fiksne objekte ili stalnu predstražu. Kina to apsolutno neće prihvatiti i odlučno će to zaustaviti u skladu sa zakonom i propisima, kako bi očuvala suverenitet Kine i svetost Deklaracije o ponašanju strana u Južnom kineskom moru, isitče se.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova istakao je da je, na osnovu navedenog principijelnog stava, Kina nedavno imala niz konsultacija sa Filipinima o upravljanju situacijom na grebenu Ženai i postigla privremeni aranžman sa Filipinima o humanitarnom snabdevanju životnim potrepštinama.

Dve strane su se složile da zajedno rešavaju neslaganjapo pomorskim pitanjima i rade na deeskalaciji situacije u Južnom kineskom moru.

Teme