Web Analytics
Izložba 'Moj adađo' : Bajka koju nosim - BetaRS

Izložba 'Moj adađo' : Bajka koju nosim

Izložbe | 22.07.2024 | access_time 12:45
Izložba 'Moj adađo' : Bajka koju nosim

Samostalna izložba 'Moj adađo' autorke Jelene Milošević predstavila je posetiocima Galerije Kolarčeve zadužbine oslikane komade stakla, slike i par modnih komada u rukopisu koji spaja likovnu i primenjenu umetnost.

Milošević je navela da joj je bila ideja da izložbom nastavi svoju bajku koju je započela velikom izložbom 'Svetkovina' održanom prošle godine u velikoj galeriji Doma vojske i da nastavak te priče smesti u prostor i vreme sa početka 20. veka.

"Ideja mi je smeštena na početak prošlog veka, gde su sa prostora Evrope, iz evropskih dvorova, dolazili komadi stakla, antikvarni, kod nas u naše prostore. I ja sam takve komade stakla pronalazila u Veneciji, pronalazila kod nas u antikvarnicama i slikajući svojim zlatom i srebrom, u stvari, davala im novi život", kazala je.

Autorka navodi da njena izložba predstavlja sublimaciju njenog rada koji je godinama prepoznatljiv po likovnom rukopisu koji predstavlja zlatnu vizantijsku nit koja se prepliće sa srebrom.

"Slike su sa svetlucavim prahom, a moda je venecijanska, sa tilovima čipkama gde je žena ženstvena i gde naša umetnost kada ode u svet ima taj jedan dodir tradicije. Inspiraciju nalazim u svojim korenima, u zapisu koji imam u sebi, a to je u našem narodu, u našim crkvama, manastirima, u našim kolekcijama, tradicionalnim a i ujedno nalazim u svojim unutrašnjim svetovima, ponirem duboko u sebe i u toj nekoj mašti i imaginaciji u stvari ceo moj život prolazi. Spoj umetnosti koju radim, a to su muzika i likovna umetnost, je ustvari moje detinjstvo. Medij, kojim se predstavljam ovog puta javnosti, ustvari je bajka koju nosim", kazala je ona.

Kustoskinja galerije zadušbine Ilije M. Kolarca Tijana Duka kazala je da je ova izložba divna priča koja pleni svojom izuzetnom stvaralačkom energijom.

“To je jedan malo drugačiji vid savremenog umetičog stvaralaštva kojima nam Jelena približava kroz različite umetičke medije koje istražuje, a koje se povezuje jedinstven i autentični umetnički rukopis", kazala je Duka.

Jelena Milošević diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 1981. i Akademiji SPC za konzervaciju i restauraciju 1995. godine, odsek ikonopisa. Priredila je 58 samostalnih i učestvovala na preko 270 kolektivnih izložbi, modnih revija, projekata i likovnih kolonija u Srbiji i inostranstvu.

 

Prilog Kineske medijske grupe (CMG)

Teme