Web Analytics
Aleksandar Kasanof novi izaslanik SAD za Zapadni Balkan - BetaRS

Aleksandar Kasanof novi izaslanik SAD za Zapadni Balkan

Svet | 22.07.2024 | access_time 18:15
Aleksandar Kasanof novi izaslanik SAD za Zapadni Balkan
prt.scr youtube

Aleksandar Kasanof (Alexander) je novi zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan, kao i za štampu i javnu diplomatiju, u Birou za evropske i evroazijske poslove, objavio je Stejt department.

Kasanof, čiji je nadimak Saša, faktički je nasledio Gabrijela Eskobara, koji je od leta 2021. bio zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD i specijalni predstavnik za Zapadni Balkan.

Tokom diplomatske karijere, Kasanof je bio izvršni pomoćnik bivše podsekretarke za politička pitanja Viktorije Nuland i vršioca dužnosti podsekretara za politička pitanja Džona Basa.

Radio je u američkim diplomatskim misijama u Irskoj, Turkmenistanu, Čileu i Ukrajini, navodi se na sajtu Stejt departmenta.

Dobitnik je nagrade "Džejms Klement Dan" (James Clement Dunn Award) za izvrsnost, za rad na poziciji političkog savetnika u ambasadi SAD u Kijevu tokom "Majdanske revolucije" 2014. godine, kojom je sa vlasti oboren proruski predsednik Ukrajine Viktor Janukovič i uspostavljena proevropska vlada.

Kasanof u Vašingtonu ima više zaduženja, među kojima su mesto direktora Kancelarije za globalnu politiku i programe u Birou za pitanja međunarodne trgovine drogom i sprovođenja zakona, mesto direktora Kancelarije za istočnoevropske poslove i mesto zamenika direktora Kancelarije za pitanja Kavkaza i regionalne sukobe.

Kasanof je završio Nacionalni ratni koledž, Fakultet za napredne međunarodne studije Univerziteta Džons Hopkins i Hamilton koledž. Govori francuski, italijanski, ruski i španski jezik.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika