Web Analytics
Čadež: Dogovor Srbije i EU - prilika za novo poverenje - BetaRS

Čadež: Dogovor Srbije i EU - prilika za novo poverenje

Ekonomija | 23.07.2024 | access_time 10:30
Čadež: Dogovor Srbije i EU - prilika za novo poverenje
Foto: Beta/Milan Obradovic

Memorandum o razumevanju između EU i Srbije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima, i početak proizvodnje električnog automobila "fijat grande panda" u Kragujevcu, prilika je za uspostavljanje novog poverenja u Srbiji, regionu i sa EU, zasnovanom na zajedničkim ekonomskim interesima, izjavio je danas predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.

"Ne samo što će memorandum sa EU, proizvodnja električne pande, planirana izgradnja 'mega fabrika' za baterije i širenje mreže punjača duž puteva u zemlji, omogućiti razvoj povezanih privrednih delatnosti, nego će i osnažiti region da se ujedini i nastupa kao jedan igrač", izjavio je Čadež za TV Pink, prenela je PKS.

Čadež je istakao da sporazum sa EU omogućava da se uspostavi poverenje.

"Sledeće poverenje treba da bude regionalno, jer je ceo region bogat retkim mineralima namenjenim za proizvodnju zelene energije. Sada imamo novu šansu da razgovaramo o činjenicama i da kao region budemo jedan igrač", ukazao je predsednik PKS.

On smatra da su memorandum sa EU i proizvodnja električnih automobila strateški koraci koji će Srbiju "pogurati deceniju unapred u smislu ekonomskog razvoja".

PKS i njen Centar za cirkularnu ekonomiju, kako je dodao, radi na projektima koji se tiču upotrebe vodonika i njegovoj primeni u industriji, u saradnji sa Savezom za vodonik iz Nemačke.

"Postaćemo zemlja koja je od presudnog značaja za zelene tehnologije u Evropi. Već sada svaki treći vetrogenerator u Evropi dolazi iz Subotice", naveo je Čadež.

Prema njegovim rečima, sve to omogući će da Srbija i region brže postanu, prvo deo jedinstvenog ekonomskog tržišta EU, a zatim i njene punopravne članice.

Teme