Web Analytics
Narodni poslanici opozicije traže posebnu sednicu o kopanju litijuma - BetaRS

Narodni poslanici opozicije traže posebnu sednicu o kopanju litijuma

Politika | 23.07.2024 | access_time 12:55
Narodni poslanici opozicije traže posebnu sednicu o kopanju litijuma
Foto: Beta/Milan Ilic

Narodni poslanici na početku vanredne sednice postavljali su pitanja nadležnima, uglavnom o iskopavanju litijuma i narodnoj inicijativi o zabrani iskopavanja koju je potpisalo 38 000 građana, a koja je misteriozno "nestala" u zgradi Parlamenta.

Poslanik Robert Kozma iz Zeleno levog fronta pitao je predsednicu skupštine kada planira da postupi po zakonu i na dnevni red stavi narodnu inicijativu, što je po zakonu trebalo da se uradi najkasnije šest meseci nakon predaje peticije.

"Koji je status narodne inicijative o zabrani iskopavanja litijuma i bora. Zahtevamo posebnu sednicu o toj temi, podneli smo dve prijave, protiv dvoje prethodnih predsednika skupštine zbog sakrivanja ove inicijative. Ona je primljena na pisarnici skupštine i gubi joj se svaki trag", rekao je Kozma.

Poslanik Ekološkog ustanka Goran Petković pitao je Ustavni sud zašto još nije rešio ocena ustavnosti plana o Jadru iz 2020. godine, ili ustavnost zakona o planiranju i izgradnji.

Dragana Rakić iz Demokratske stranke pitala je da li za Aleksandra Vučića, Anu Brnabić i Miloša Vučevića važi član ustava da svako ima pravo na zdravu životnu sredinu.

"Pitanje za Vučića, tvrdite da ne trčite pred rudu, a cela Srbija vidi da ste legli na rudu. Sa koliko procenata se piše vaša zainteresovanost za projekat Jadar", pitala je Rakić.

Ona je pokazala fotografiju na kojoj ministar Aleksandar Antić potpisuje ugovor sa Rio Tintom dok Brnabić stoji iza njega.

Pitala je i zašto nemački kancelar garantuje poštovanje ekološkig standarda i da li to znači da država Srbije to nije kadra.

Ana Ivanović iz grupe Mi snaga naroda pitala je da li se menja koridor puta u Lazarevcu, iako sve ide u prilog prethodnoj verziji, i da li se planira raseljavanje da se ne staje na put iskopavanju litijuma.

Takođe je pitala na osnovu kog akta je ministarka Dubravka Đedović Handanović potpisala sa EU memorandum o kritičnim sirovinama, ako Narodna skupština još nije usvojila strategiju o njihovom upravljanju.

Poslanici će nakon postavljanja pitanja započeti raspravu o 60 tačaka dnevnog reda.

Teme