Web Analytics
Flutura Kusari: Šteta učinjena RTK objavljivanjem vesti 'Slobodne Bosne' je nepopravljiva - BetaRS

Flutura Kusari: Šteta učinjena RTK objavljivanjem vesti 'Slobodne Bosne' je nepopravljiva

Kosovo | 23.07.2024 | access_time 16:00
Flutura Kusari: Šteta učinjena RTK objavljivanjem vesti 'Slobodne Bosne' je nepopravljiva
Foto: Beta/Andrija Igić

Pravnica za medije Flutura Kusari zatražila je danas razrešenje svih odgovornih lica na Radio televiziji Kosova, uz ocenu da je objavljivanje vesti "Slobodne Bosne" o navodnom finansiranju i uticaju srpskih vlasti i predsednika Srbije Aleksandra Vučića na neke kosovske medije, naneta velika šteta javnom servisu koju je teško nadoknaditi.

"Samo bi otpuštanje danas - ni dana kasnije - svih odgovornih u najmanju ruku pomoglo", napisala je Kusari na Fejsbuku.

Dodala je da je propaganda vladajuće stranke na Kosovu zatrovala javnost kontaminiranim informacijama.

"Čestitam novinarima koji se ograđuju od uređivačke politike RTK, politike koja je dozvolila propagandi pokreta Samoopredeljenje da truje javnost kontaminiranim informacijama", kazala je ona.

Na izjave zvaničnika pokreta Samoopredeljenje i tekst koji je objavljen na RTK je danas reagovala i Asocijacija novinara Kosova (ANK) koja najoštrije osuđuje kampanju poslanika vladajuće partije, koja cilja na dva medija, Periskopi i Nacionale, i novinare koji tamo rade.

"Ovakve kampanje ozbiljno ugrožavaju bezbednost novinara ova dva medija, a Samoopredeljenje i njeni poslanici moraju biti odgovorni za podsticanje mržnje i potencijalne napade na njih. U više navrata apelujemo na premijera Kurtija i Samoopredeljenje da se ne upuštaju u takve neprihvatljive kampanje, koje imaju za cilj da zastraše novinare na Kosovu da rade svoj posao", navodi se u saopštenju.

ANK je izrazila žaljenje što je "vest", poput te koja napada kolege, našla mesto u centralnim vestima javnog medijskog servisa Kosova.

Poslanici Samoopredeljenja Sali Ziba i Dimal Baša distribuirali su članak iz medija "Slobodna Bosna", u kojem se optužuju mediji na Kosovu da su "pod kontrolom Srbije i Vučića".

Poslanik Ziba je na Fejsbuku napisao "poimenično su pomenuta dva kosovska medija, Periskop i Nacional".

Ta dva poslanika i drugi predstavnici Samoopredeljenja podelili su članak objavljen na internet stranici Javnog emitera RTK, koji je, bez autora, preveo tekst bosanskog medija.

Teme