Web Analytics
Lutovac i Vučević sukobili stavove o litijumu, Kosovu, deklaraciji, zaduživanju - BetaRS

Lutovac i Vučević sukobili stavove o litijumu, Kosovu, deklaraciji, zaduživanju

Politika | 23.07.2024 | access_time 17:00
Lutovac i Vučević sukobili stavove o litijumu, Kosovu, deklaraciji, zaduživanju
Foto: Beta/Milan Obradović

Predsednik Demokratske stanke Zoran Lutovac izjavio je danas da Deklaracija doneta na svesrpskom saboru koja je danas pred poslanicima, vlastima služi kao dimna zavesa za litijum, Kosovo i nova zaduživanja.


Lutovac je u Skupštini rekao da je premijer Miloš Vučević deklaraciju pročitao sa velikom dozom patetike, ali bi "dobio jedinicu u osnovnoj školi jer je promašio i temu i vek", te promovisao srednjovekovni rezon da je država sve, a pojedinac ništa.

Dodao je da su iskustva u svetu sa Rio Tintom loša, kao i iskustva sa ovom vlašću, a da su eksperti rekli sa kojim se opasnostima suočava zemlja pri iskopavanju litijuma.

Još je veća kaže opasnost korumpirana i nekompetentna vlast koja radi protiv javnog interesa.

"Izjava da smo suštinski postali deo EU potpisivanjem memoranduma o litijumu, kako je rekao jedan ministar, notorna je besmislica. Nije korektno povezivati litijum sa EU jer on ne menja vladavinu prava, slobodu medija i slobodne izbore", istakao je Lutovac.

On je rekao da kada je reč o Kosovu u deklaraciji piše nešto drugo od onog što se dešava, jer je Vučić potpisao Ohridski sporazum, a Zajednice srpskih opština nema.

Dodao je da se Srbija zakonima koji su na dnevnom redu zadužila za dodatnih 2,5 milijarde evra, a, kako smatra Lutovac, taj novac će ići u projekte gde je najlakša moguća pronevera.

Lutovac je pomenuo i da su televizije prenosile kako predsednik Aleksandar Vučić "uručuje zastavu sportistima", da se to ranije nije radilo i da se to radi zbog pada rejtinga.

Miloš Vučević odgovorio je Lutovcu da je "on možda odgovara za ocenu jedan, ali da Lutovca treba vratiti u prethodni razred", jer "nije imao ni jedan konkretan odgovor, pa čak ni da li će glasati za deklaraciju, a još manje o stavu prema Kosovu i Metohiji".

"Spominjete Ohridski koji nije potpisan, nego je nešto tobože prihvaćeno pa nas opterećuje, a šta je vaš stav", pitao je Vučević.

Dodao je da je prirodno da predsednik isprati olimpijce i zapitao kako Lutovcu nije smetao Boris Tadić kada je mahao zastavom sa tribina gledajući olimpijske igre.

Teme