Web Analytics
Završeno današnje zasedanje Narodne skupštine, nastavak sednice zakazan za sutra - BetaRS

Završeno današnje zasedanje Narodne skupštine, nastavak sednice zakazan za sutra

Politika | 23.07.2024 | access_time 18:45
Završeno današnje zasedanje Narodne skupštine, nastavak sednice zakazan za sutra
Foto: Beta/Milan Obradović

Vanredno zasedanje Skupštine Srbije, koje je počelo u podne, završeno je za danas u 18.00 sati, a predsednica parlamenta Ana Brnabić zakazala je nastavak sednice za sutra.

Kako je Brnabić najavila, sednica Skupštine Srbije će se sutra u 10.00 sati nastaviti replikama.

Odlukom vladajuće većine, poslanici su počeli objedinjenu raspravu o 60 tačaka dnevnog reda, među kojima su, između ostalih, Deklaracija sa Svesrpskog sabora u Beogradu, izbor guvernera Narodne banke Srbije i povećanje takse za RTS.

U poslepodnevom delu sednice poslanici i ministri nastavili su da razmenjuju argumente, ali i uvrede uglavnom o temi iskopavanja litijuma, ali i o deklaraciji o zaštiti srpskog naroda, o čemu je govorio i premijer Miloš Vučević.


U skupštini i posle podne o litijumu i zaduživanju, uz optužbe i uvrede

U poslepodnevom delu sednice poslanici i minisati nastavili su da razmenjuju argumente, ali i uvrede uglavnom o temi iskopavanja litijuma, ali i o deklaraciji o zaštiti srpskog naroda.
Predsednik stranke Srbija Centar Zdravko Ponoš izjavio je danas da je aktuelna vlada izdala nacionalne interese pristajanjem na iskopavanje litijuma i da današnja sednica sa 60 tačaka dnevnog reda koje se razmatraju objedinjeno, služi da se prikrije istina o enormnom zaduživanju.

Pitao je zašto se deklaracija o budućnosti srpskog naroda usvaja posle dva i po meseca i čemu služi skupštinski kolegijum ako se na njemu ne dogovara dnevni red.

Rekao je da se na Svesrpskom saboru okupilo tek nekoliko političkih partija, a da je deklaracija poslužila samo da se ukine dan RS 9. januar, kao i da je trebalo uvesti kao tačku 50- pravo na zdravu čovekovu okolinu.

Kritikovao je što se zajedno razmatra izbor guvernera, finansijski planovi REMa ili Komisije za hartije od vrednosti, kao i izveštaj o radu Komisije za javne nabavke ali za 2022. godinu.

"Suština su zakoni o zaduživanju, od banaka, od Emirata, od Kineza. Ima li neka banka kod koje se ne zadužujete u ovoj turi? Dužničko ropstvo se uvodi uz deklaraciju, ceo ovaj ćušpajz od dnevnog reda je da se ne vidi da se vlada tri milijarde evra zadužila za mesec dana", rekao je Ponoš.

Dodao je pitanje zašto je danas važno potvrditi vojni sporazum sa Gabonom, ili državom Esvatini i čemu služi vojna saradnja sa zemljama koje "ne umeju da nađu na karti", a da se sa druge strane ne govori o litijumu.

Ponoš je naveo da ako se uzmu podaci koje iznosi vlast, 550 godina treba da se kopa litijum pa da se finansira Eskpo, te da Pariz od turizma za jedan dan zaradi kao što bi Srbija za dve godine kopanja litijuma.

Na Ponošev govor reagovao je poslanik SNS Milenko Jovanov koji je izneo niz kritika na račun Ponoša, rekavši između ostalog da je "kao kišna glista puzao pre NATO, da ga postave za šefa generalštaba", te da je lagao kada je govorio da će Vučić da uvede sankcije Rusiji.

Više puta je rečeno da RS nije ukinula svoj dan i da će nastaviti da ga slavi.

U nastavku je Ponoš dobio opomenu od predsednice skupštine, zato što je na dobacivanje rekao Ani Brnabić da "utiša taj zoološki vrt".

Brnabić je rekla da prethodno nije shvatila da se "kišna glista odnosi na Ponoša i da se on sam tu prepoznao".

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da se seća da je Rio Tinto doveden 2001. godine, da se on toga seća i da su to učinili prethodnici ovih koji su danas protiv.

Pitao je što nije bilo demonstracija protiv kopanja litijuma 2005. ili 2006. godine.

"Ne bi vama smetao Rio Tinto da ste vi na vlasti. Neka stručnjaci kažu da li je opasno ili nije. Bilo je zdravo kad ste vi bili na vlasti!", rekao je Dačić.

Kada je reč o Gabonu i Sao Tome i Principe, Esvatini, Dačić kaže da se saradnjom sa tim zemljama treba hvaliti, a ne nipodaštavati, jer je i Srbija potpisivala sporazume sa Amerikom, za koju "je Srbija kao Sao Tome i Principe".

Teme