Web Analytics
Ljubiša Jovanović dobitnik nagrade na festivalu flautista u Kini - BetaRS

Ljubiša Jovanović dobitnik nagrade na festivalu flautista u Kini

Kultura | Izvor: Beta | 24.07.2024 | access_time 09:15
Ljubiša Jovanović dobitnik nagrade na festivalu flautista u Kini
Foto: Wang Jiang
Poznati flautista Ljubiša Jovanović osvojio je najviše priznanje, nagradu za životno delo na sedmom Međunarodnom festivalu flaute u kineskom gradu Đingdao, saopšteno je danas.

"Najviše priznanje, 'Nagradu za životno delo, za nemerljiv doprinos razvoju flaute u Kini', u poslednjih 20 godina, dobio je Ljubiša Jovanović", navodi se u saopštenju sa festivala.

Na festivalu održanom od 19. do 23. jula, gostovali su neki od najvećih flautista današnjice, među kojima Kersten Makoll (Kersten McCall) (Royal Concertgebow orkestar, Amsterdam), Silvija Karedu (Silvia Careddu) (ORTF, Pariz), Sara Luvion (Sarah Louvion) (Frankfurtska opera) i Džefri Kaner (Jeffrey Khaner) (Philadelphia Orchestra).

Gostovali su i Sunghjun Čo (Keln, profesor u Seulu), Kazunori Seo (Japan, Pariz), Djovani Gadolfi (Giovanni) (pikolo flauta, Italija-Nemačka), grupa profesora iz Norveške (Kristiansand), Ljubiša Jovanović (red.prof. FMU, Beograd) i Ana Kaličanin Radivojević (Asistent FMU Beograd, solo flauta Beogradske filharmonije i Tonkünstler orkestra, Beč).

Nastupili su i najbolji mladi flautisti iz Kine.

Svi gosti su pored resitala održali i javne masterklasove, kao i privatne časove nagrađenim kineskim umetnicima.

Nagrada Jovanoviću je dodeljena na završnoj večeri Festivala, na kojoj su nastupili svi gosti pred više od 1.100 posetilaca. Festival je završen izvodjenjem Bahove Arije, koju su zajedno izveli svi flautisti na podijumu, ali i u dvorani.

Nagradu dodeljuje Asocijacija flautista Kine koja broji više miliona članova.

Teme

Novo

Dogodilo se

Šta drugi čitaju

Zabava

U slikama