Web Analytics
Stefanović (SSP) u otvorenom pismu Janu Bratu: Podržavate nedemokratski režim, ponižavate OEBS - BetaRS

Stefanović (SSP) u otvorenom pismu Janu Bratu: Podržavate nedemokratski režim, ponižavate OEBS

Politika | 24.07.2024 | access_time 09:15
Stefanović (SSP) u otvorenom pismu Janu Bratu: Podržavate nedemokratski režim, ponižavate OEBS
Foto: Beta/MIlan Obradović
Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde (SSP) Borko Stefanović poručio je danas u otvorenom pismu šefu misije OEBS u Srbiji Janu Bratu, da će ta stranka biti prinuđena da obavesti njegovu centralu jer, kako je navedno, podržava "korumpirani, nedemokratski i anti-evropski režim" u Srbiji.

"Duboko smo šokirani i uvređeni Vašom poslednjom izjavom datom tokom sastanka sa ministarkom pravde Republike Srbije, Majom Popović. U Vašem javnom saopštenju ste podvukli 'značajne napore Srbije u unapređenju reforme pravosuđa, kao i anti-korupcijske napore i potiskivanje organizovanog kriminala'. Ne uspevamo da sa Vama delimo Vaš očigledno zamagljen pogled i pitamo se o čemu u stvari govorite?", napisao je Stefanović.

"Zar ne vidite tekuću opstrukciju i odugovlačenje krivičnog procesa za slučaj Jovanjica sa ciljem zaštite čoveka bliskog režimu? Zar ne vidite krivični proces protiv bivše državne sekretarke MUP-a Srbije Dijane Hrkalović i organizovano propuštanje da se naprave i minimalni napreci u ovom slučaju?", upitao je Stefanović.

"Gde Vi vidite 'anti-korupcijske napore', kad je notorna činjenica i istina da je režim Srpske napredne stranke (SNS) doneo specijalni zakon kojim je onemogućena svaka javna procedura i tenderi sa namerom da potroše više od 17 milijardi evra na projekat EXPO u mraku, uz omogućavanje pronevere visokog nivoa? Zar ne znate da je Srbija pod ovom vlašću među tri najkorumpiranije države Evrope?", naveo je Stefanović.

Vi ste, nastavio je Stefanović, "sigurno upoznati sa činjenicom da su režim SNS i Aleksandar Vučić sproveli i organizovali veliku negativnu medijsku kampanju protiv Vaše (OEBS/ODIHR) misije tokom i nakon pokradenih izbora decembra prošle godine".

"Ova kampanja organizovana je i od strane ministara iste Vlade koju hvalite i čiji kabinet čine i dva ministra koji su na Crnoj listi zbog veza sa organizovanim kriminalom, Aleksandar Vulin i Nenad Popović", piše Stefanović.

"Misija stare i poštovane organizacije koju Vi predstavljate u Srbiji je potvrdila kroz svoje izveštaje ogromne neregularnosti i krađu izbora u Srbiji od strane SNS režima", istakao je Stefanović.

Napomenuo je da su "nameštanje i krađa izbora majka svake korupcije" i da je siguran da Bratu to zna, i naveo: "Nijedna od institucija Srbije nije reagovala na ove dokazane i potvrđene nalaze pokradenih izbora i pored toga i svih događaja, Vi hvalite i dajete podršku režimu u Srbiji u njihovoj borbi i naporima protiv korupcije i organizovanog kriminala"?

"Na ovaj način Vi ste ponizili OEBS i časnu ulogu ove organizacije koju predstavljate u Srbiji. Uzimajući u obzir da ovo nije prvi put da se suočavamo sa sličnim problemima i velikim prelaženjem granica Vašeg mandata u senci neverovatne podrške i hvale korumpiranog, nedemokratskog i anti-evropskog režima, bićemo prinuđeni da o navedenom obavestimo Vašu centralu", poručio je Stefanović u otvorenom pismu šefu misije OEBS Janu Bratu.

Teme