Web Analytics
Vang Ji: Kina predložila pristup u tri koraka za rešavanje palestinskog problema - BetaRS

Vang Ji: Kina predložila pristup u tri koraka za rešavanje palestinskog problema

Svet | 24.07.2024 | access_time 09:30
Vang Ji: Kina predložila pristup u tri koraka za rešavanje palestinskog problema
Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji rekao je da je Kina predložila pristup u tri koraka za rešavanje palestinskog problema. 

Vang je to rekao 23. jula, tokom učešća na ceremoniji zatvaranja dijaloga o pomirenju  i potpisivanja deklaracije o prekidu podela i jačanju jedinstva među 14 palestinskih stranaka, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

Napominjući da je palestinsko pitanje glavni problem na Bliskom istoku, Vang je rekao da Kina ne traži sopstvene interese u vezi sa palestinskim pitanjem i da je bila jedna od prvih zemalja koja je priznala palestinsku oslobodilačku organizaciju i državu Palestinu.

Kina je takođe uvek snažno podržavala palestinski narod u obnavljanju njegovih zakonskih nacionalnih prava, dodao je on. Vang je rekao da sukob u Gazi i dalje traje, a njegovi neželjeni efekti se šire.

Prvi korak ovog pristupa je promovisanje sveobuhvatnog, trajnog i održivog prekida vatre u Pojasu Gaze što pre i obezbeđivanje pristupa humanitarnoj pomoći. Međunarodna zajednica treba da se ujedini po pitanju prekida vatre.

Drugi korak je pridržavanje principa "Palestinci upravljaju Palestinom" i zajednički rad na promovisanju posleratne uprave u Gazi. Međunarodna zajednica treba da podrži palestinske stranke u formiranju privremene vlade, na osnovu nacionalnog konsenzusa za efikasno upravljanje Gazom i Zapadnom obalom.

Treći korak je promovisanje Palestine u punopravnu članicu Ujedinjenih nacija i nastavak sprovođenja odluke o stvaranju dve države.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Tenis

Hronika