Web Analytics
Preminuo akademik Milan Lojanica - BetaRS

Preminuo akademik Milan Lojanica

Društvo | 24.07.2024 | access_time 13:20
Preminuo akademik Milan Lojanica
Foto: SANU
Akademik i profesor Arhitektonskog fakulteta u Beogradu Milan Lojanica preminuo je u 85. godini, saopštila je danas Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU).

Lojanica je diplomirao 1962. godine na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu a za redovnog profesora izabran je 1988. godine.

Autor je više od 20 projekata velikih gradskih celina i složenijih rekonstrukcija u okviru gradskih zona Beograda, Novog Sada, Valjeva, Pančeva, Ljubljane, Zagreba, Osijeka, Trebinja i Varšave.

Uporedo sa projektantskim radom bavio se istraživanjima u oblasti teorije arhitekture, pa njegova bibliografija sadrži preko pedeset naučnih i stručnih radova, tri monografske studije, četiri stručne publikacije.

Član SANU postao je 2003. godine a bio je i član Akademije arhitekata Srbije, Inženjerske akademije Jugoslavije, Akademije inženjerskih nauka Srbije, Saveza arhitekata Srbije, Asocijacije srpskih arhitekata, Udruženja arhitekata Beograda i Inženjerske komore Srbije.

U dva navrata je dobio Oktobarsku nagradu Beograda (1971, 1982), Nagradu Vrhovnog saveta grada Varšave za unapređenje arhitekture i urbanizma (1972), Priznanje studenata Beogradskog univerziteta za doprinos razvoju univerzitetske nastave (1973), Veliku nagrada Saveza arhitekata Srbije za ukupno delo (1982).

Lojanici je 2010. godine uručena Nagrada udruženja univerzietskih profesora i naučnika Srbije, naredne godine Povelja Asocijacije srpskih arhitekata za životno delo, 2016. godine Nagrada Inženjerske komore Srbije za životno delo a dbe godine kasnije Povelja Saveza inženjera i tehničara.

Teme