Web Analytics
Crnadak: Gde je novac RS u inostranstvu o kojem je govorio Dodik, koji je iznos i poreklo - BetaRS

Crnadak: Gde je novac RS u inostranstvu o kojem je govorio Dodik, koji je iznos i poreklo

Ekonomija | Izvor: Beta | 24.07.2024 | access_time 14:00
Crnadak: Gde je novac RS u inostranstvu o kojem je govorio Dodik, koji je iznos i poreklo
Šef Kluba poslanika Partije demokratskog progresa (PDP) Igor Crnadak je tražio zvaničan odgovor ministarke finansija Republike Srpske Zore Vidović koliko je novca deponovano u inostranstvu o čemu je govorio predsednik RS Milorad Dodik.

Pitao je i koje je poreklo tog novca i gde je tačno taj novac.

Crnadak je u poslaničkom pitanju upoćenom ministarki Vidović ukazao da informacija o velikoj količini novca u inostranstvu ima ogroman značaj i predstavlja pitanje od velikog interesa za celokupnu javnost s obzirom na to da "RS ima značajne neizmirene obaveze prema brojnim dobavljačima, da se često i značajno zadužuje, nekad i po veoma nepovoljnim uslovima".

Dodik je juče izjavio da RS raspolaže većom količinom novca deponovanim u inostranstvu, ali da se zbog američkih sankcija taj novac ne može transferisati na račune u RS.

Kazao je da je to dovoljno novca za "višegodišnje nesmetano funkcionisanje Republike Srpske".

Povodom Dodikove izjave danas je ministarka finansija Vidović za Radio-Televiziju RS (RTRS) izjavila da je Dodik rekao da RS "može da obezbedi povoljna sredstva vani, ali da zbog američkih sankcija ne može te pare da prebaci u RS".

"Imamo deo novca, ali američka Ambasada blokira da donesemo te pare u Srpsku", rekla je Vidović.

Dodala je da je to novac "prijatelja RS", odnosno država koje su spremne da investiraju u RS po povoljnim uslovima, te bi taj novac bio korišćen za infrastrukturne projekte i za "povećanje plata".

Ministarka finansija je još rekla da RS nije iznela nikakve pare u inostranstvo jer "mi nemamo kapacitet za to. I sve insinuacije da je Srpska to uradila su netačne".

Šef poslaničkog kluba PDP-a Igor Crnadak je ocenio da "današnja opravdanja Zore Vidović ne znače ništa, s obzirom na to da je Dodik precizno - što se čuje na snimku njegovog gostovanja na RTRS, rekao da Republika Srpska ima novac u inostranstvu, da ne može da ga prebaci zbog američkih sankcija i da je to dovoljno novca za višegodišnje nesmetano funkcionisanje RS".

"Iz svih tih razloga tražim zvanični odgovor na ovo pitanje koje je od ogromnog značaja", naveo je Crnadak u poslaničkom pitanju.

Teme

Politika

Šta drugi čitaju

IT

Scena