Web Analytics
Ko dolazi na otvaranje Olimpijskih igara u Parizu, rečnom paradom na Seni - BetaRS

Ko dolazi na otvaranje Olimpijskih igara u Parizu, rečnom paradom na Seni

Olimpijada | Izvor: Beta-AFP | 24.07.2024 | access_time 14:00
Ko dolazi na otvaranje Olimpijskih igara u Parizu, rečnom paradom na Seni
Evropljani, ali bez Rusa, delegacija Izraela pod bliskim nadzorom, američka prva dama i krunisane glave, sve u svemu oko stotinu šefova država i vlada se očekuje da će u petak u Parizu prisustvovati svečanom otvaranju Letnjih Olimpijskih igara na Seni.

"Spremni smo da poželimo dobrodošlicu svetu", uverava Semjuel Dukroke, francuski ambasador za sport  u Ministarstvu spoljnih poslova, odgovoran za organizovanje prijema zvanica iz sveta.

Međutim, kabineti šefova države i vlade nisu saopštili spisak ličnosti koje dolaze, zbog mogućih promena u poslednjem trenutku.

Jedno je sigurno: ruski predsednik Vladimir Putin neće biti u Parizu, jer je Rusija ostrakizovana zbog svog rata protiv Ukrajine.

Sa druge strane Kijev još nije saopštio da li će njen predsednik Volodimir Zelenski doći u petak.

Novi britanski premijer Kir Starmer, koji želi da ojača veze sa Francuskom, prisustvovaće rečnoj paradi.

Igre su "veliki događaj za Francusku, ali i za Ujedinjeno Kraljevstvo", komentariše Mena Rolings, britanska ambasadorka u Francuskoj. U Velikoju Britaniji je prodato 500.000 karata, te je za ambasadorku "glavni izazov konzularni posao" s gledaocima.

Među ostalim očekivanim Evropljanima su nemački kancelar Olaf Šolc, italijanski predsednik Serđo Matarela, njegov finski kolega Aleksandar Stub i grčki premijer Kirijakos Micotakis.

Predsednik SAD Džozef Bajden se povukao iz predsedničke kampanje, ali je njegova supruga Džil potvrdila da dolazi. Svečanosti zatvaranja Igara prisustvovaće Daglas Emhof, suprug američke potpredsednice Kamale Haris, koja je sada u trci za Belu kuću.

Teheran je u utorak tražio da se Izraelu zabrani učešće na Olimpijskim igrama zbog rata u Gazi, ali dolazi izraelski predsednik Isak Hercog koji će biti pod veoma bliskim nadzorom.

Šef Palestinskog olimpijskog komiteta Džibril Radžub predstavljaće predsednika Palestinske uprave Mahmuda Abasa.

Za sada se ne zna dolaze li saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman i predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata Mohamed bin Zajed.

Iz tog regiona samo će doći katarski emir Tamim bin Hamad Al-Tani, ali će on kao član Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) biti u Parizu na tradicionalnoj sednici pred Igre.

Kineski predsednik Si Đinping neće doći, ali će ga predstavljati potpredsednik Han Dženg.

Brazilski predsednik Lula je svojoj supruzi Rosangeli poverio da predstavlja državu, za razliku od argentinskog predsednika Havijera Mileija i njegovog kolumbijskog kolege Gustava Petra koji su potvrdili dolazak.

Učešće turskog predsednika Tajipa Erdogana je neizvesno, kao i indijskog premijera Narendre Modija.

Predsednici Gabona Bris Oligui Nguema i Centralnoafričke Republike Faustin-Aršanž Tuadera neće izostati, ali prisustvo njihovog kamerunskog kolege Pola Bije nije zvanično potvrđeno.

Novi predsednik Senegala Diomaje Faje, koji se 20. juna sastao s predsednikom Franuske  Emanuelom Makronom, ponovo dolazi u Pariz. Nasuprot tome, predsednik Južne Afrike Siril Ramafosa neće doći.

Za Niger, delegaciju će predvoditi generalni sekretar Ministarstva sporta Abdulaje Mohamadu. Pariska svečanost otvaranja Igara podudariće se s prvom godišnjicom državnog udara u toj zemlji kojim je svrgnut izabrani predsednik Mohamed Bazum.

Britanska princeza Ana, sestra kralja Čarlsa Trećeg, i princ Albert od Monaka, doputovali su u ponedeljak da prisustvuju sastanku MOK.

Očekuje se i kralj Španije Filip VI.

Dansku će predstavljati kraljevski par Frederik Deseti, kraljica Marija i princeza Benedikta, suverenova osamdesetogodišnja tetka.

Dok sukobi besne od Ukrajine do Gaze, preko Sudana i Demokratske Republike Kongo, Olimpijske igre će biti prilika za diplomatske kontakte.

U petak će generalni sekretar UN Antonio Gutereš zvanično objaviti poruku kojom poziva da se "odloži oružje" širom sveta, a i Makron je pozvao na tradicionalno antičko, mada od tada nikada uslišeno "Olimpijsko primirje" tokom Igara.

Teme