Web Analytics
Kreni - Promeni: Narodna inicijativa protiv iskopavanja litijuma sakrivena u RIK - BetaRS

Kreni - Promeni: Narodna inicijativa protiv iskopavanja litijuma sakrivena u RIK

Politika | 24.07.2024 | access_time 14:30
Kreni - Promeni: Narodna inicijativa protiv iskopavanja litijuma sakrivena u RIK
Foto: Beta/Saša Đorđević
Pokret Kreni - Promeni saopštio je danas da se narodna inicijativa sa 38.000 potpisa protiv iskopavanja litijuma nalazi u Republičkoj izbornoj komisiji (RIK), kao i da je "Narodna skupština sakrivanjem ove inicijative prekršila Ustav i zakon".

"Prema Zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi predsednik Skupštine je imao rok od 30 dana da proveri validnost navedene inicijative i priupljenih potpisa. Prema članu 68. stav 1. ukoliko predsednik Skupštine to ne uradi u navedenom roku, inicijativa se smatra pokrenutom i Skupština je bila u obavezi da na prvom narednom redovnom zasedanju, a najkasnije u roku od šest meseci zakaže glasanje o ovoj inicijativi", navodi se u saopštenju.

Kreni - Promeni je ocenio da je "nestavljanjem narodne inicijative na dnevni red Skupštine sproveden državni udar".

"Državni udar je kada jedan državni organ preuzme ovlašćenje drugog javno ovlašćenog entiteta. Ovim činom je prekršen Ustav i sprečeno sprovođenje narodne suverenosti koje je garantovano zakonom, da preko 30.000 građana mogu predložiti zakon o kome Parlament mora da se izjasni. Probijanjem ustavnog roka od šest meseci političari na vlasti su prekršili Ustav i čekali da prođu dva izborna ciklusa, ali i da sa 'Rio Tintom' sprovedu medijski inžinjering kroz hiljade lobističkih tekstova", navodi se u saopštenju.

U saopštenju Kreni - Promeni navodi da je "protest naroda koji se dešava poslednji čin odbrane Ustava i države od strane vlasti i 'Rio Tinta'".

"Upravo zato za sve nemire i incidente koji se budu dešavali biće odgovorna vlast koja je prekršila Ustav, ali i međunarodni predstavnici koji su direktno podržali gaženje demokratije u Srbiji", zaključuje se u saopštenju.

Teme