Web Analytics
Olimpijske igre dolaze u prestonicu mode, uniforme sportista biće odgovarajuće - BetaRS

Olimpijske igre dolaze u prestonicu mode, uniforme sportista biće odgovarajuće

Olimpijada | Izvor: Beta-AP | 24.07.2024 | access_time 16:00
Olimpijske igre dolaze u prestonicu mode, uniforme sportista biće odgovarajuće
Pariz je i grad mode i jedna od najuticajnijih modnih prestonica sveta  već vekovima, te nije iznenađenje što su modni kretaori širom sveta zauzeti pripremanjem uniformi državnih reprezentacija da bi ih doveli u centar pažnje.

Vrhunska olimpijska moda, bilo za svečanost otvaranja ili za takmičenja, vodi samo do Pariza.

Stela Džin će biti tamo i sama će stilizovati odeću svakog od desetak sportista Haitija. Džin, italijansko-haićanska dizajnerka sa sedištem u Rimu, smatra da ima tačno dve sekunde na večernjoj ceremoniji otvaranja Igara da ostavi utisak na svet koji može potrajati godinama. Njen živopisni, šareni dizajn odeće sportista ima za cilj da istakne kulturnu vitalnost te karipske zemlje.

Na drugom kraju spektra veličine (i budžeta) je Ralf Loren koji će po deveti put odenuti stotine sportista tima SAD na svečanostima otvaranja i zatvaranja. Loren koji predstavlja ležerni izgled plavih farmerki i blejzera, naravno je jedan od najbogatijih svetskih dizajnera, zajedno sa Đorđom Armanijem koji dizajnira italijanske uniforme od 2012. godine.

Uključilo se bezbroj drugih dizajnera, ove godine više mladih, "indi" etiketa željnih da naprave senzaciju. To je šansa da se naglase kvaliteti kao što su održivost u modi i prilagodljivost, kao što je u dizajnu odeće za Paraolimpijske igre.

"Dizajneri i proizvođači sada shvataju da ovo može biti ogromna platforma za njih", kaže Alison Braun, ko-voditeljka podkasta o Olimpijskim igrama "Održi plamen živim". Ona kaže da je "održivost sada ogromna reč za cele ove Igre".

"Uvek želite da predstavljate svoju zemlju i želite da predstavljate sportiste. Ali izgleda da je ovog puta pritisak da se to uradi dobro porastao", kaže Braun.

Tokom procesa dizajna, tim iz Lululemona koji po drugi put oprema sportiste Kanade, kaže da su pažljivo slušali sportiste i kako se osećaju u odeći. "Kada se osećate najbolje, dajete sve od sebe", kaže Odri Rajli, kreativna direktorka za tim Kanade u kompaniji za sportsku odeću.

Seća se da je slušala Alison Levin, paraolimpijku koja koristi invalidska kolica, i saznala da sportista nema ništa prikladno za treniranje, pa je nosila komotne bluze i pantalone medicinskih tehničara.

"Bila sam šokirana što je ta profesionalna sportistkinja morala da to uradi", rekla je Rajli. Istražili smo i našči "sedeće stolarske pantalone"što j sada deo kolekcije namenjene da bude inkluzivna i prilagodljiva. Ostale karakteristike uključuju specijalne zatvarače za lakše oblačenje i skidanje odeće, i džepove na kolenima tako da sportista poput Levine može da pristupi svom telefonu tokom treninga.

Kolekcija pokriva sve aspekte potreba tima Kanade, od putovanja do Igara, do ceremonija otvaranja i uručenja medalja, do treninga - sve osim takmičenja. Da bi se izborio sa očekivanom vrućinom u Parizu, Lululemon, posebnu pažnju je posvetio ventilaciji i sušenju znoja.

A za ceremonije otvaranja, dizajneri su kreirali "tapiseriju ponosa": ručno nacrtana i urađena u tkaninu, uključuje 10 životinja - devet koje predstavljaju provincije Kanade i jedna koja predstavlja Francusku. "Želeli smo da dočaramo celu Kanadu, od obale do obale i od severa do juga", kaže Rajli.

Stela Džin je navikla da dizajnira lepu odeću. Ali lepota radi lepote nije bila razmatrana u njenom dizajnu za tim Haitija. Sve je bilo u poruci.

"Ovo će biti prva dobra vest sa Haitija u bar poslednje tri godine", kaže ona, a izgled sportista je kontra-poruka vestima o političkim previranjima, siromaštvu ili prirodnim nesrećama. "Osećala sam odgovornost da kažem što više mogu o toj zemlji".

Za to Žan sarađuje sa haićanskim umetnikom Filipom Dodarom čija će živopisna slika biti ugrađena u svečane uniforme - suknju jarkih nijansi za žene i pantalone za muškarce, uparene s tradicionalnim predmetima poput košulje "šambre". Dizajni su napravljeni od "ostataka" tkanine - održivost - da, ali ne zato što je u trendu, kaže Žan, već zato što je to na Haitiju i tradicija i potreba.

Žan haićanske sportiste naziva "ambasadorima".

Za poslednje letnje igre u uzavrelom Tokiju, Ralf Loren je opremio sportiste nečim "kul" i to bukvalno hladnim - tehnologijom koja je toplotu tla izvlačila malim ventlitalorom na zadnjem delu vrata.

Za uzavreli Pariz, on uvodi još jednu vrstu "kul": dobre stare američke farmerke.

"Ništa ne govori o Americi kao plave farmerke, posebno kada smo u Parizu", rekao je Dejvid Loren, direktor brenda i inovacija i sin osnivača posle otkrivanja dizajna u junu.

Za svoj deveti put oblačenja tima SAD za ceremonije otvaranja i zatvaranja, Ralf Loren kaže da će odgovarati svakom sportisti lično. Za ceremoniju otvaranja nosiće krojene mornarske blejzere sa oksfordskim košuljama na plavo-bele pruge i plave farmerke.

Za ceremoniju zatvaranja, ekipa će nositi bele farmerke sa odgovarajućim jaknama u crvenoj, beloj i plavoj boji zastave SAD. Loren želi da ceremonija zatvaranja izgleda "slikovitije, zabavnije, malo uzbudljivije".

Indijski dizajner Tarun Tahiliani poznat je po sposobnosti da spoji tradicionalne elemente s modernim senzibilitetom. To su on i njegov brend muške odeće Tasva pokušali da urade za olimpijski tim svoje zemlje.

Tahiliani je rekao da je, kada je počeo da istražuje indijsku uniformu za ceremoniju otvaranja, primetio trend zemalja koje svoje državne zastave uključuju u dizajn odeće. Tako je počeo da radi na dizajnu koji sadrži trobojne nijanse šafrana, bele i zelene.

Za muškarce, Tahiliani je počeo sa "kurtom", tipičnom azijskom dugačkom i širokom košuljom. Upario je to sa "bundijem" - tradicionalnom jaknom bez rukava. Rekao je da ga je inspirisala odeća oca koji je bio admiral u indijskoj Ratnoj mornarici.

Taj dizajner se udaljio od uobičajenih sportskih uniformi za žene, odlučivši se za "sari", za koji kaže da "može laskati svakom tipu tela, a to je upravo ono što želimo za naše sportistkinje".

Svi dizajni uključuju vez šafrana i zelene boje. "Cilj je da stvorimo odeću koja će našim sportistima dati snage da predstavljaju Indiju s ponosom i samopouzdanjem", rekao je Tahiliani.

Italijanski sportisti će biti elegantno obučeni u uniforme Emporio Armani, kao i za svaku Olimpijadu od 2012. godine.

Trenerka za podijum je ukrašena natpisom "V Italia“ što je skraćenica za "Eviva Italia" (Živela Italija). Taj moto bi se mogao proširiti i na samog dizajnera Đorđa Armanija koji je 11. jula napunio 90 godina.

"Traženje novih rešenja za sportsku opremu koja mora da spoji eleganciju sa praktičnošću, za mene je uvek uzbudljiv izazov", rekao je Armani prošle godine, kada je komplet uniformi predstavljen na pisti Proleće-leto 2024. za mladalački i sportski Emporio Armani.

Trenerke sportista su u plavoj boji Armanija koja je dugo bila boja dizajnerske dnevne uniforme, bilo kao majica ili fini pulover.

Sportisti neće imati izgovore ako ne znaju himnu Italije: početak je odštampan unutar kragne polo majice, a ceo prvi stih je unutar jakni.

Šezdesetogodišnji britanski brend odeće Ben Šerman, poznat po muškoj odeći, po treći put kreira britanske olimpijske uniforme, a ove godine želi da podseti svet da su Britanci četiri nacije, a ne jedan.

Njegov dizajn za ceremonije otvaranja i zatvaranja "predstavlja jedinstvo i raznolikost Ujedinjenog Kraljevstva, odražavajući bogatu tapiseriju identiteta naše zemlje", kaže kreativni direktor Mark Vilijams.

Vilijams je svoj novi cvetni motiv četiri nacije, koji sadrži ružu, čičak, narcis i djetetinu, opisao kao "poklon jedinstvenim identitetima i istorijama Engleske, Škotske, Velsa i Severne Irske".

Vilijams naglašava da motiv nije čisto dekorativan, već je poruka saradnje i jedinstva. Njegov cvetni motiv se pojavljuje u bojama plave i crvene na polo majicama, uz "bomber" jaknu i na šarenim čarapama, u saradnji sa brendom Happy Socks.

Južnokorejski sportisti nosiće uniforme inspirisane kružnim simbolom zemlje "taegeuk" koji je u središtu njene zastave. taj crveno-plavi krug označava harmoniju između negativnih kosmičkih sila plavog dela i pozitivnih kosmičkih sila crvenog.

Motivi na uniformama brenda North Face imaju i jedan od četiri crna "trigrama" (šipki) sa uglova zastave, prema Ioungone Outdoor Co., zvaničnom partneru Olimpijskog komiteta te zemlje koji proizvodi i distribuira odeću North Face u Južnoj Koreji. "Trigram" simbolizuje vodu.

Uniforma za ceremonije uručenja medalja sadrži jaknu indigo plave boje vode na istočnoj obali te zemlje u stilu farbanja tušem, crveni kaiš i crne pantalone, kaže Jangone.

Uniformu tima Južne Koreje za ceremonije otvaranja i zatvaranja dizajnirao je Musinsa Standard, brend privatne robne marke koji vodi južnokorejska onlajn modna prodavnica Musinsa. Potpuno svetloplava uniforma uključuje blejzer, postavu s tradicionalnim belim i plavim porcelanskim dizajnom, kaiš u tradicionalnom stilu i pantalone.

Teme