Web Analytics
Vang Ji pozvao na zdrav i stabilan razvoj odnosa Kine i Ukrajine - BetaRS

Vang Ji pozvao na zdrav i stabilan razvoj odnosa Kine i Ukrajine

Svet | 25.07.2024 | access_time 10:05
Vang Ji pozvao na zdrav i stabilan razvoj odnosa Kine i Ukrajine
Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji razgovarao je sa ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom u Guangdžou i pozvao na zdrav i stabilan razvoj bilateralnih odnosa, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

Kina i Ukrajina su prijateljske zemlje, sa strateškim partnerstvom uspostavljenim pre više od decenije, rekao je Vang 24. jula.

Dve zemlje su se međusobno tretirale sa poštovanjem i jednakošću, postojano napredujući u međusobno korisnoj saradnji, dodao je on.

Komunistička partija Kine je nakon Treće plenarne sednice 20. Centralnog komiteta KP Kine odlučila da sprovodi novu rundu sveobuhvatne reforme. Ukrajina je jedna od prvih zemalja koje su podržale i učestvovale u inicijativi "Pojas i put".

Kina je najveći trgovinski partner Ukrajine i najveći uvoznik poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajne. U prvoj polovini ove godine, bilateralna trgovina pokazala je ubrzani rast. Kina će nastaviti da povećava uvoz žitarica iz Ukrajine i zajedno će sa Ukrajinom raditi na očuvanju međunarodne bezbednosti hrane.

Kina je zahvalila Ukrajini na pomoći pri evakuaciji kineskih građana, posebno studenata, na početku sukoba između Rusije i Ukrajne i nada se da će Ukrajina nastaviti da preduzima efikasne mere kako bi obezbedila sigurnost kineskih državljana i institucija u Ukrajini.

Kina od početka insistira na rešavanju sokoba u Ukrajini na politički način. Predsednik Si Đinping je predložio četiri principa kako bi se sprečilo da se ukrajinska kriza otme kontroli i da bi mir što pre bio ponovo uspostavljen.

Kina smatra da rešenje svih sukoba na kraju mora biti postignuto za pregovaračkim stolom.

Od nedavno, Ukrajina i Rusija u određenoj meri šalju signale volje za pregovorima. Iako uslovi za to još nisu sazreli, podržavamo sve napore koji doprinose miru i spremni smo da nastavimo da igramo konstruktivnu ulogu u postizanju primirja i okončanju rata. Kina pažljivo prati humanitarnu situaciju u Ukrajini i nastaviće da pruža humanitarnu pomoć, rekao je Vang.

Kuleba je rekao da je Kina velika zemlja. Ukrajina i Kina su strateški partneri i važni trgovinski partneri. Ukrajina podržava stav Kine po pitanju regiona Tajvana i nastaviće da se pridržava pricinpa jedne Kine. Ukrajina visoko ceni konstruktivnu ulogu Kine u promovisanju mira i održavanju međunarodnog poretka. Ukrajina je spremna i voljna da dalje pregovara sa Rusijom, naveo je.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Tenis

Hronika