Web Analytics
Nikezić (SSP): Ministarka nastavlja da obmanjuje građane uopštenim izjavama o uvozu struje - BetaRS

Nikezić (SSP): Ministarka nastavlja da obmanjuje građane uopštenim izjavama o uvozu struje

Politika | 25.07.2024 | access_time 10:05
Nikezić (SSP): Ministarka nastavlja da obmanjuje građane uopštenim izjavama o uvozu struje
Foto: Beta/Amir Hamzagić
Potpredsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dušan Nikezić ocenio je danas da ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović nastavlja da "obmanjuje građane uopštenim i opisnim izjavama o uvozu struje".

U saopštenju je naveo da do uvoza struje dolazi "zbog smanjene proizvodnje uglja i konstantnih kvarova na termo blokovima".

Dodao je da je juče istekao zakonski rok od 15 dana da Elektroprivreda Srbije (EPS) odgovori na pet "jednostavnih i konkretnih" poslaničkih pitanja o stanju u elektroenergetskom sistemu.

Podsetio je da su među njima i pitanje koju količinu električne energije je EPS uvezao "u periodu od 8. aprila do 8. jula 2024. i po kojoj prosečnoj ceni?".

"Koliki finansijski gubitak je EPS ostvario na poslovima uvoza i izvoza električne energije od 8. aprila 2024. do 8. jula 2024", jedno je od tih pitanja.

Među pitanjima, kako je naveo je i "koliko je neplaniranih zastoja-ispada proizvodnih blokova EPS-a bilo u ta tri meseca ove godine, a koliko ih je bilo u istom periodu 2023".

Nikezić smatra da ministarka i EPS "očigledno kriju ove podatke od javnog značaja", te da, kako je naveo, "EPS nastavlja da proizvodi ugalj ispod plana i da uvozi četvrtinu dnevne potrošnje struje".

Dodao je i da su "samo u poslednjih sedam dana u TENT-u ispali blokovi B1, A3 i A4".

Ocenio je i da je zato "svakom dobronamernom građaninu Srbije jasno da je elektroenergetski sistem daleko od stabilnosti", i da se, kako je ukazao, nalazi "pred potpunim raspadom".

Teme