Web Analytics
Frankfurt: Ponovo uspostavljen saobraćaj na aerodromu posle prekida zbog akcije ekoloških aktivista - BetaRS

Frankfurt: Ponovo uspostavljen saobraćaj na aerodromu posle prekida zbog akcije ekoloških aktivista

Zelena Srbija | 25.07.2024 | access_time 10:25
Frankfurt: Ponovo uspostavljen saobraćaj na aerodromu posle prekida zbog akcije ekoloških aktivista
Foto: AP/Michael Probst
Saobraćaj na Frankfurtskom aerodromu delomično je uspostavljen dva sata posle prekida svih poletanja i sletanja zbog upada ekoloških aktivista, rekao je njegov portparol.

Prva pista za sletanje najvećeg nemačkog aerodroma je ponovo otvorena u 7.02, rekao je portaprol aerodroma i dodao da je i jedna pista za poletanje otvorena ubrzo posle toga.

Vazdušni saobračaj prekinut je jutros na Frankfurtskom aerodromu posle upada ekoloških aktivista, koji su se "zalepili" za asfalt, što je dovelo do intervencije policajaca, objavili su ranije policija i aerodromska uprava.

"Činimo sve što možemo da evakuišemo ekološke aktiviste sa piste", rekao je za Frans pres policijski izvor.

Sva poletanja i sletanja aviona prekinuta su na aerodromu u Frankfurtu, saopštila je prethodno jutros aerodromska uprava na internet stranici.

Letovi za Frankfurt preusmereni su na druge aerodrome.

Policija nije mogla da kaže koliko ekoloških aktivista se nalazi na pisti, niti koliko dugo će trajati njihova intervencija.

Za akciju je odgovornost preuzela grupa Lecte Generasjon (Letzte Generation - Poslednja generacija), veliki aktivistički pokret u Nemačkoj koji stoji iza više ranijih akcija, kako navode, u ime odbrane klime.

Među njihovim najčešćim i najkontroveznijim akcijama je blokada glavnih puteva i drugih lokacija, lepljenjem ruku za asfalt.

"Šest demonstranata upotrebilo je priručna klešta da naprave otvore na ogradi, a stigli su peške, biciklima i skejtbordima na različite tačke oko aerodromskih pista", saopštila je ta grupa.

Akcija se sprovodi da bi se od nemačke vlade zatražilo da učestvuje u izradi i potpisivanju obavezujućeg međunarodnog sporazuma koji određuje da se na globalnom nivou odustane od upotrebe nafte, gasa i uglja do 2030. godine, navela je ta grupa.

Ona je ukazala da je akcija organizovana u okviru zajedničke međunarodne kampanje sa drugim organizacijama.

Juče je više ekoloških organizacija sprovelo akcije na nekoliko evropskih aerodroma uključujući londonski Hitrou, koji je najveći u Evropi, kao i aerodrom u Kelnu, u Nemačkoj.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Zelena Srbija