Web Analytics
Dodik se obraća Skupštini Srbije u septembru - BetaRS

Dodik se obraća Skupštini Srbije u septembru

Region | 25.07.2024 | access_time 12:25
Dodik se obraća Skupštini Srbije u septembru
Foto: Beta/Miloš Miškov

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da je njegovo obraćanje poslanicima  Skupštine Srbije povodom Deklaracije sa Svesrpskog saobra odgođeno za posebno zasedanje, u septembru.

On je za banjalučku Alternativnu televiziju naveo da je to dogovoreno u jučerašnjem razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Dodik je rekao da će se na sednici obratiti sa pregledom situacije u Republici Srpskoj, kao i sa procenom stanja i kretanja u BiH.

Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, proglašena na Svesrpskom saboru u Beogradu u junu na dnevnom redu je sednice parlamenta Srbije koja je u toku.

Tu deklaraciju je prethodno, 2.jula, usvojila i skuppština Republike Srpske. Dokument sadrži 49 zaključaka, stavova i ciljeva i ukazuje na neophodnost srpskog nacionalnog okupljanja.

Prema Deklaraciji, 9. januar, koji je do sada proslavljan kao Dan RS, obeležavaće se kao dan nastanka RS, dok će se 15. februar obeležavati kao Dan državnosti Republike Srbije i Dan državnosti Republike Srpske. Ovim dokumentom definisano je i da se Svesrpski sabor održava svake dve godine, uz razmatranje najvažnijih nacionalnih pitanja.

 

(beta/cmg)

Teme