Web Analytics
Jaja retkih sijamskih krokodila pronađena u Kambodži - BetaRS

Jaja retkih sijamskih krokodila pronađena u Kambodži

Svet | 25.07.2024 | access_time 13:00
Jaja retkih sijamskih krokodila pronađena u Kambodži
Hor Leng/Fauna & Flora/Handout via Xinhua
Pet gnezda gotovo izumrlih sijamskih krokodila otkriveno je u kambodžanskom Nacionalnom parku Kardamom, što je najveći broj gnezda ikada pronađenih u poslednjih više od 20 godina, saopštila je grupa za zaštitu prirode u zajedničkom saopštenju objavljenom 24. jula.

"Ovih pet gnezda sadržalo je 106 jaja, od kojih je 66 oplođeno, a naši čuvari parka i zajednice su ih pomno nadgledali", navodi se u saopštenju. "

„Kao rezultat toga, ukupno 60 jaja sijamskih krokodila uspešno se izleglo između 27. i 30. juna", dodaje se.

Sijamski krokodil je na "crvenoj listi" Međunarodne unije za očuvanje prirode kao kritično ugrožen, sa oko 1.000 jednki sijamskih krokodila širom sveta, od kojih je više od 300 u Kambodži, navodi se u saopštenju.

"Ovo otkriće ukazuje da je ovo područje ključno stanište za krokodile u divljini, pružajući nadu za oporavak ove vrste", navodi se u saopštenju.

Ministar životne sredine Eang Sofalet rekao je da njegovo ministarstvo radi na očuvanju i obnavljanju staništa ovih kritično ugroženih krokodila.

Jaja retkih sijamskih krokodila pronađena u Kambodži
Bros Pov/Fauna & Flora/Handout via Xinhua


"Sijamski krokodili igraju važnu ulogu u ekosistemu, a otkriće pet gnezda sa uspešnim izleganjem 60 jaja pokazuje da je Nacionalni park Kardamom bezbedno i pogodno prirodno stanište za ovu vrstu", rekao je on.

"Naš ponos je što Kambodža ima najređe vrste na svetu, posebno u Nacionalnom parku Kardamom i nekim drugim zaštićenim područjima", rekao je Sofalet. "Nastavićemo sa naporima da očuvamo biodiverzitet za dobrobit nacije i naših narednih generacija", dodao je.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Dit Tina rekao je da je ovo otkriće značajno dostignuće u programu očuvanja ugroženih vrsta.

"Sarađujući sa partnerima iz nevladinih organizacija, Ministarstvom životne sredine i lokalnim upravama, radili smo na promovisanju rasta populacije retkih vrsta poput sijamskih krokodila, delfina i kraljevskih kornjača", rekao je on.

Pablo Sinovas, državni direktor Programa za faunu i floru Kambodže, rekao je da je duže od decenije dobrotvorna organizacija za očuvanje divljih životinja, zajedno sa drugim partnerima, nepokolebljiva u svojoj misiji da podrži populaciju sijamskih krokodila u planinama Kardamom u Kambodži.

"Nedavno otkriće divljih gnezda naglašava vitalnu važnost zaštite ovog područja. Sa samo nekoliko stotina jedinki koliko se procenjuje da ih ima u divljini, 60 novih krokodila koji su se izlegli predstavlja ogroman podsticaj", rekao je on.

Teme

Ekonomija

Dnevni evropski servis

Šta drugi čitaju

Tenis

Zelena Srbija

Hronika

Scena