Web Analytics
Gradonačelnik: U Beogradu posle dve godine ponovo zaprašivanje protiv komaraca iz aviona - BetaRS

Gradonačelnik: U Beogradu posle dve godine ponovo zaprašivanje protiv komaraca iz aviona

Životna sredina | Izvor: Beta | 25.07.2024 | access_time 13:40
Gradonačelnik: U Beogradu posle dve godine ponovo zaprašivanje protiv komaraca iz aviona
FOTO: BEOINFO
Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić je saopštio da će danas u 17.30 početi suzbijanje komaraca zaprašivanjem iz vazduha i dodao da očekuje da će to biti uspešno.

"Dve godine nisu korišćeni avioni jer nismo imali ovakav problem sa komarcima. Vremenski uslovi -  obilne padavine, a potom jaka vrućina su uticali na povećanje njihovog broja", kazao je Šapić na aerodromu "Lisičji jarak" odakle će poleteti mali poljoprivredni avioni.

On je rekao da se nada da će posle dvodnevne akcije "građani moći da izađu napolje bez straha od ujeda komaraca".

Direktor Javnog komunalnog preduzeća (JKP) "Gradska čistoća" Marko Popadić je naveo da će se danas i sutra iz pet aviona zaprašiti 10.000 hektara na široj teritoriji nenaseljenih delova grada, šuma i uz obale reka.

Popadić je naveo da je JKP dobio dozvolu svih potrebnih institucija za to, da su preparati koji će biti korišćeni bezbedni po ljude i da se u Srbiji primenjuju preporuke Evropske unije za zaprašivanje protiv komaraca iz vazduha.

On je podsetio da se od marta sa zemlje i s reka zaprašuju mesta gde su larve komaraca, ali da to nije uspelo zbog mnogo kiše.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina