Web Analytics
Pokrajinska vlada će podržati obnovu krova Samostana i Crkve na Petrovaradinskoj tvrđavi - BetaRS

Pokrajinska vlada će podržati obnovu krova Samostana i Crkve na Petrovaradinskoj tvrđavi

Kultura | Izvor: Beta | 25.07.2024 | access_time 16:10
Pokrajinska vlada će podržati obnovu krova Samostana i Crkve na Petrovaradinskoj tvrđavi
Vojvođanska premijerka Maja Gojković razgovarala je danas sa sremskim biskupom Rimokatličke crkve Fabijanom Svalinom o nastavku saradnje i podršci projektima koji doprinose očuvanju verske i kulturne baštine u pokrajini, saopštio je Biro za odnose s javnošću Pokrajinske vlade.

Razgovarali o obnovi Samostana i Crkve Svetog Jurja na Petrovaradinskoj tvrđavi, kompleksu koji je kao spomenik kulture pod zaštitom države. Do sada su obavljani unutrašnji konzervatorsko-restauratorski radovi, te da je obnovljeno nekoliko oltara.

Navedeno je da će Pokrajinska vlada podržati obnovu krova koji je dodatno oštećen u prošlogodišnjem nevremenu.

Na sastanku je izneta ideja da se deo ambijenta u okviru Samostana svetog Jurja koristi za koncerte i izložbe, te da se i na taj način široj javnosti približi ovaj objekat od spomeničke važnosti, piše u saopštenju.

Maja Gojković je navela da Pokrajinska vlada pruža punu podršku očuvanju verskog i kulurnog nasleđa svih zajednica na teritoriji pokrajine, te da je važno da očuvano kulturno bogatstvo bude dostupno posetiocima.

Biskup Svalina posebno je zahvalio Pokrajinskoj vladi za finansijsku podršku koju je Sremska biskupija dobila za sanaciju štete na verskim objektima posle prošlogodišnjeg olujnog nevremena.

Naveo je da je u tom nevremenu oštećena 21 crkva, čija sanacija ne bi bila moguća bez podrške države, piše u saopštenju.

Gojković i Svalina su razgovarali i o očuvanju Crkve Snežne Gospe na Tekijama, Crkve Svetog Roka i Kalvarije.

Teme

Novo

Dogodilo se

Šta drugi čitaju

Zabava

U slikama