Web Analytics
Više kruzera i putnika na rekama Srbije u prvoj polovini godine - BetaRS

Više kruzera i putnika na rekama Srbije u prvoj polovini godine

Ekonomija | 26.07.2024 | access_time 12:35
Više kruzera i putnika na rekama Srbije u prvoj polovini godine
Foto: Beta/Nenad Petrović

Agencija za upravljanje lukama Srbije objavila je danas da je u prvih šest meseci ove godine zabeležila 631 pristajanje međunarodnih kruzera na rekama Srbije, što je 6,6 odsto više nego u isto vreme lane.

U prvoj polovini godine evidentirano je i 88.525 putnika koji su bili na tim kruzerima, odnosno 16,3 odsto više nego u istom period u prošlogodišnjoj nautičkoj sezoni.

Kako je precizirano, na beogradskom pristaništu ostvareno je 249 pristajanja, u Novom Sadu 176, u Donjem Milanovcu zabeleženo je 111 pristajanja, u Golupcu 72, a u Zemunu 13 pristajanja.

U dosadašnjem periodu kruzing sezone na pristaništu u Kladovu ostvarena su četiri pristajanja.

Najviše putnika iskrcano je u Beogradu, njih 35.018.

Prema najavama za ovogodišnju nautičku sezonu, očekuje se da će do kraja godine broj pristajanja kruzera porasti za pet odsto, a broj putnika za 20 odsto u odnosu na 2023. što znači da će u Srbiji biti zabeleženo 1.470 pristajanja kruzera sa više od 200.000 turista, navedeno je u saopštenju.

Agencija za upravljanje lukama objavila je i da je do 1. jula ove godine zabeležila 7,4 miliona tona pretovarenog tereta na rekama u Srbiji, što je za 0,6 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Šljunak, pesak i kameni agregati su najčešće pretovarena vrsta tereta, sa 36 odsto učešća u ukupnom pretovaru, navedeno je u saopštenju.

Nafta i naftni derivati su na drugom mestu, sa 17,6 odsto, a žitarice na trećem mestu sa 12,6 odsto.

Ostali rasuti tereti – mineralna đubriva i industrijska so su na četvrtom mestu, sa udelom od deset odsto, dok su rude na petom mestu sa devet odsto.

Najveći rast pretovara evidentiran je kod žitarica, gde je u prvoj polovini godine pretovareno 939.000 tona, skoro osam puta više nego u istom periodu prošle godine.

Dodaje se ida je pretovar nafte veći za 28 odsto, a šljunka, peska i kamenih agregata za 21 odsto.

Pretovarene količine uglja niže su za 67 odsto u poređenju sa prvih šest meseci 2023. godine.

Teme