Web Analytics
Bez starosne barijere na OI 2024 u Parizu - BetaRS

Bez starosne barijere na OI 2024 u Parizu

Olimpijada | 26.07.2024 | access_time 12:55
Bez starosne barijere na OI 2024 u Parizu
Foto: Xinhua/Dai Tianfang
Na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. nastupiće sportisti veterani kao što su Endi Marej, Šeli-En Frejzer-Prajs i 70-godišnja Meri Hana, što je za neke od njih značajan oproštaj.

Britanska teniska zvezda i dvostruki olimpijski šampion Endi Marej povlači se posle Pariza 2024, što ukazuje da na predstojećem festivalu sporta ne samo da će neke nove zvezde izbiti na scenu, već će to takođe, za neke veteran, biti poslednja šansa da se poklone sa stilom.

Marej će igrati u nadi da će mu leđa izdržati, ali daleko od toga da je jedini veteran koji se takmiči ,  a jedan posebno ima velike šanse za zlato, piše Sinhua.

Za sprinterku sa Jamajke Šeli-En Frejzer-Prajs ovo su pete Olimpijske igre, sa istim ciljem, da se po neverovatni peti put nađe na pobedničkom postolju posle trke na 100 metara za žene.

Ova 37-godišnjakinja je takođe pobedila na pet svetskih prvenstava u trci na 100 metara i treća je najbrža žena svih vremena, ali u sportu u kojem mnogi bljesnu I brzo izgore, njena karijera je potrajala.

Bez starosne barijere na OI 2024 u Parizu
Foto: Xinhua/Guo Chen


Čini se da je trideset sedam godina popularan uzrast jer toliko imaju i kineski šetač na 20 kilometara Liu Hong i Marej i Frejzer-Prajs. Ona se takođe takmiči na svojim petim Igrama, nakon što je završila četvrta u Pekingu, osvojila srebro u Londonu 2012, zlato na vrućini u Riju 2016. i bronzu u Tokiju 2021. godine.

Drugi kineski sportisti koji su već dobro zašli u 30-e su bacačica kugle Gong Liđiao, koja ima 35 godina I peti put je na Igrama.

Američka odbojkaška reprezentacija ima igrače s bogatim iskustvom -  Meta Andersona, koji ima 37 godina ii 38-godišnjeg Dejvida Smita. Obojici su ovo četvrte Olimpijske igre dok će 39-godišnji Đerđ Grozer u Parizu ponovo biti od vitalnog značaja za Nemačku koja pokušava da se proslavi  u tom sportu.

Predvođen Lebronom Džejmsom, američki tim je favorit za osvajanje košarkaškog zlata. Očekuje se da će ovaj 39-godišnji napadač takođe biti nosilac zastave svoje zemlje na ceremoniji otvaranja u petak.

Bez starosne barijere na OI 2024 u Parizu
Foto: Xinhua/Meng Yongmin


Španska teniska zvezda Rafael Nadal odbija da se oprosti. Ovaj 38-godišnjak traži zlato na svom omiljenom mestu svih vremena - Rolan Garosu koji je osvojio neverovatnih 14 puta u svojoj zadivljujućoj karijeri. Ironija je u tome što je možda španski mladi igrač Karlos Alkaras taj koji bi mogao da uskrati Nadalu njegov savršeni olimpijski  oproštaj.

Uvek očekujte da Brazil bude dobar u fudbalu, a još više sa svojom ženskom fudbalskom reprezentacijom koju vodi Marta Viera da Silva. Legendarna igračica drži rekord kao najbolji strelac Brazila sa 118 golova i preko 180 nastupa za svoju reprezentaciju.

Brazil se suočava sa svetskim šampionom Španijom u teškoj kvalifikacionoj grupi a iako u španskom fudbalskom timu nema veterana, drugačije je u kajaku, gde se Majalen Čouro takmiči na petim Igrama u dobi od 41 godine nakon što je osvojila bronzu u Londonu, zlato u Riju i srebro u Tokiju.

Čouro će ići na zlato u K1 i kajak krosu i priznala je da je uvrštavanje  ovog drugog u  olimpijske događaje bio jedan od razloga što je nastavila da trenira spremajući se za Pariz.

Bez starosne barijere na OI 2024 u Parizu
Foto: Xinhua


Ali u pogledu godina i olimpijskog iskustva, svi gore navedeni zaostaju za Meri Hanom, koja je rezervna članica ekipe Australije u dresurnom jahanju.

Hana koja je debitovala na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine, u decembru će napuniti 70 godina i najstarija je sportistkinja koja učestvuje na Igrama u Parizu, ispred kanadskog dvojca Džil Irving i Marija Delorijea, koji imaju 61 odnosno 59 godina i koji se takođe takmiče  u konjičkim disciplinama.

Teme