Web Analytics
U Parizu počela ceremonija otvaranja OI na obali Sene - BetaRS

U Parizu počela ceremonija otvaranja OI na obali Sene

Olimpijada | Izvor: Beta-AFP | 26.07.2024 | access_time 20:20
U Parizu počela ceremonija otvaranja OI na obali Sene
Ceremonija otvaranja Olimpijskih igara (OI) u Parizu počela je večeras u 19.30 na obali Seni, sa nautičkom paradom kojoj su prethodili sati napetosti, zbog kiše i sabotaže francuske železničke mreže.

To je prvi put da je ceremonija otvaranja OI održana van stadiona, već na obali reke uz isticanje pariskih spomenika i sa umetničkim i muzičkim delom.

Izazov je nepozvani gost - kiša, koja je najavljena tokom večeri u Parizu gde će svečanost otvaranja trajati do 23.15 i završiće se na trgu Trokadero koji ima pogeld na Ajfelovu kulu.

Pre zvaničnog početka ceremonije, na velikim ekranima postavljenim duž obale Sene, prikazan je kratki film u kojem poznati francuski komičar Džamel Debuz (Djamel Debbouze) nosi olimpijsku baklju i ulazi na fudbalski stadion i na tom mestu baklju predaje ikoni francuskog sporta, Zinedinu Zidanu (Zinedine Zidan).

Potom uz zvuke filma poznatog reditelja Žaka Tatija (Jacques), Zidan kreće u parisku odiseju, koristeći i metro, i tako se završava film.

Od mosta Osterlic do Trokaderoa, 6.800 sportista i 205 delegacija, ukrcanih na 85 čamaca, treba da se spuste rekom tokom parade i ceremonije kojom se obeležava zvaničan početak OI, koje će trajati do 11. avgusta.

Grčka, zemlja antičkog olimpizma, otvora paradu koju će, po tradiciji, zatvoriti delegacija zemlje domaćina, pred 320.000 gledalaca na tribinima duž obale Sene i na mostovima.

Svaka delegacija na brodu će preći šest kilometara a tokom puta će moći da se divi osvetljenim pariskim spomenicima - katedrali Notr Dam, Luvru, parku Tiljeri, trgu Konkord i Ajfelovoj kuli.

U muzičkom delu ceremonije, još se ne zna ko će pevati, a ranije su se pominjale francuska pevačica poreklom iz Malija Aja Nakamura, kao i Kanađanka Selin Dion (Celin) i američka pop zvezda Lejdi Gaga (Lady).

Na ceremoniji je prisutno oko 100 zvaničnika, od kojih 85 predsednika i premijera, koji su ranije danas primljeni u Jelisejskoj palati kod predsednika Francuske Emanuela Makrona (Emmanuel Macron). Među zvanicama je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ceo događaj obezbeđuje 45.000 policajaca i žandarma, kao i 10.000 vojnika.

Teme